Ένα ακόμα κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή έκανε ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο κατά του ΣΚΑΙ, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος συνομιλεί με την κοινωνία και όχι με τον κύριο Τσίπρα.

«Καλοδεχούμενη η απόφαση να έρθει στον ΣΚΑΪ. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την εμμονή. Είναι ειδικότητα του Τσίπρα να κάνει το 'όχι', 'ναι'. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω κινήσεις που αλλάζουν την στρατηγική ενός κόμματος πέντε ημέρες πριν τις εκλογές δείχνουν πανικό και απελπισία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Yπογράμμισε ακόμα ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για ντιμπέιτ, αλλά «όχι με δική μας υπαιτιότητα. Ήμασταν πρόθυμοι, προτείναμε ημερομηνίες, δεν κατέστη εφικτό. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Οι πολίτες μας έχουν δει σε αντιπαράθεση στη Βουλή 42 φορές. Εγώ επέλεξα συνειδητά να συνομιλώ με την κοινωνία όχι με τον Τσίπρα.»

Τόνισε ακόμα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι έληξε η θητεία της παρούσας ηγεσίας και, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν υπογράφει το νομοσχέδιο με τη νέα ηγεσία που αποφάσισε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι οι πολίτες που υποστήριξαν μικρά κόμματα τα οποία δεν έφτασαν στο 3% στις Eυρωεκλογές θα είναι καλό να δώσουν ισχυρή εντολή στην ΝΔ.

«Στην παρούσα κατάσταση λέμε ότι είναι καλύτερο αυτή η ψήφος να πιάσει τόπο και να κατευθυνθεί στην ΝΔ παρά να πάει σε μικρότερα κόμματα. Θα ήταν καλό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας Χρυσή Αυγή και Βελόπουλος να μείνουν εκτός Βουλής» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Η κρίση γέννησε πολλά κόμματα. Τα κόμματα του θυμού, της πόλωσης. Όλα αυτά τα κόμματα κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε αυτή την κάλπη. Η ελληνική κοινωνία είναι προβληματισμένη και στεναχωρημένη αλλά δεν είναι πλέον τόσο οργισμένη. Είναι ελαφρά αισιόδοξη».

Μείωση φόρων 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υπόσχεση του να μειωθούν οι φόροι και ξεκαθάρισε ότι δεν θα περικοπούν τα επιδόματα και θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

«Οι φόροι θα μειωθούν και πρέπει να μειωθούν. Γνωρίζω ότι η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη με την φορολογία. Πολιτική μας είναι να επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη κάποια από τα πράγματα που τους πήρε ο κ. Τσίπρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Eπίσης άφησε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φόροι κληρονομιάς, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει συνολική πολιτική για την ακίνητη περιουσία, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο 30% ή και τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.


Σχετικά με το υπουργικό σχήμα, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήδη υπάρχει στο μυαλό του το σχήμα, ενώ αποκάλυψε (χωρίς ονόματα) ότι γνωρίζουν και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία τις προθέσεις του.

Αλλά και για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ, θέμα πιο άμεσο, είπε ότι έχει καταλήξει σε πρόσωπο, που -όπως υπενθύμισε- «θα φορά δύο καπέλα, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό».

Για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι είναι νωρίς για να μιλήσει περί προσώπων. Εξήγησε ότι, τόσο για τον Πρόεδρο όσο και για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μιλήσει στο τέλος του 2019.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση των «επιστολών» που πουλά στις εκπομπές του ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Είναι λογικό η Εκκλησία να αντιδρά όταν κάποιος πουλά δήθεν επιστολές του Ιησού» δήλωσε. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν αντιδράσει και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Δεν έχω πολλά να συζητήσω με τον Τσίπρα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για το αν θα μπορούσε να πάει για τρέξιμο με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχω πολλά να συζητήσω με τον κύριο Τσίπρα. Έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τα δελφίνια και θυμήθηκα ότι ένα κόμμα που μιλά για την οικολογία δεν έκανε τίποτα τέσσερα χρόνια για το περιβάλλον» τόνισε.

«Για τα σκάνδαλα αποφασίζει η Βουλή»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για την υπόθεση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση. «Η ΔΕΗ θα σωθεί, αλλά υπάρχουν ευθύνες» τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν Εξεταστικές Επιτροπές, υπογράμμισε ότι εφόσον η Δικαιοσύνη στείλει υποθέσεις στη Βουλή, τότε η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις που οφείλει.

«Άλλοι έβγαιναν έξω από το Μαξίμου και μιλούσαν για σκάνδαλα» τόνισε, αναφέρομενος στην Novartis, για την οποία επανέλαβε ότι υπήρξε σκευωρία.

Για τη διακόσμηση στο Μαξίμου: «Ούτε το έχω σκεφτεί δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Έχω ένα μπλε πίνακα στο γραφείο μου, αυτόν μόνο θα πάρω.»

«Έζησα την εξουσία από κοντά και την έχω απομυθοποιήσει, δεν μου λένε κάτι τα κυβερνητικά αεροσκάφη και το γκλάμουρ» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροσκάφος όταν είναι απαραίτητο.