Έτοιμος να εφαρμόσει «ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει «δεν θα χάσω ούτε μια μέρα» και υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από την κρίση.

«Θα διασώσουμε τη ΔΕΗ»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νάρκες που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ εφόσον εκλεγεί. Εστίασε στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η «καταστροφή που συνέβη δεν έχει προηγούμενο».

Εννοείται πως η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θα διασώσει τη ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.

Οι πρώτες κινήσεις
Φειδωλός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκροτήσει, τονίζοντας ότι τον ενδιαφέρει μόνο «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά». Επισήμανες πάντως ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει κανένα υπουργείο, και ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία του έργου των υπουργών του.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου, επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής και ότι θα υπάρξει μόνο μια μικρή διακοπή εργασιών κοντά στον 15Αυγουστό. Το πρόγραμμα της Πειραιώς προβλέπει σε περίπτωση αυτοδυναμίας, στις 8 Ιουλίου ορκωμοσία του πρωθυπουργού, αναγγελία της νέας κυβέρνησης, στις 9 Ιουλίου ορκωμοσία της κυβέρνησης και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρων και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Την επομένη θα αρχίσουν να καταφτάνουν προς ψήφιση τα νομοσχέδια στη Βουλή -εκ των οποίων το πρώτο αφορά την δομή και οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους, «μαζί και διατάξεις για την αποκατάσταση των θεσμών».

Μεταξύ των ρυθμίσεων του πρώτου νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση του ασύλου και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων ώστε να μην παραλύσουν τα πάντα λόγω απλής αναλογικής. Το επόμενο πακέτο νομοσχεδίων θα αφορά την οικονομία και θα περιλαμβάνει τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Εθνική Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση
Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε εξάλλου τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής, με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θα προετοιμάσει το 2021, τη χρόνια που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Όπως διευκρίνισε, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κεντρικό στόχο να συστήσουμε ξανά μια αναγεννημένη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.