«Τι θα πει ψήφος ανοχής;» διερωτήθηκε η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μ. Γιαννάκου μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε «δεν μπορεί να τελεί υπό εκβιασμό μια κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο». Πρόσθεσε πως «δεν γίνεται διακυβέρνηση με ψήφο ανοχής... διακυβέρνηση γίνεται με δύο κόμματα».

Επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για όλους, πως θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και «σιγά- σιγά, με το μαλακό θα μειωθούν οι φόροι σε ελεύθερους επαγγελματίες». Από το 2020, είπε, θα υπάρξει αντανάκλαση της μείωσης των φόρων, καθώς ο προϋπολογισμός του 2019 είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε «ιστορίες για αγρίους» τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική της ΝΔ είναι αντικοινωνική.

Για το Ασφαλιστικό είπε πως η κύρια σύνταξη είναι ευθύνη του κράτους. Πρόσθεσε πως υπάρχουν δυο ασφαλιστικά συστήματα, ένα που αφορά τα διαγενεακά συστήματα και ένα που βασίζεται στον ατομικό φάκελο και τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Σε ότι αφορά την επικουρική σύνταξη ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν είτε επαγγελματικά ταμεία στα οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες και όχι το κράτος ώστε να εκμεταλλευτούν τα χρήματα των εργαζομένων και να τα πολλαπλασιάσουν, είτε το ίδιο μοντέλο θα μπορούσε να συνεργαστεί με οργανισμούς ιδιωτικών ασφαλίσεων. Συμπλήρωσε πως «μπορεί να είναι και αμιγώς κρατικό ή και να συνεργαστεί...».

Ξεκαθάρισε πως δεν θα περάσει η επικουρική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα καθώς είναι διαφορετικό να συνεργαστείς έχοντας ένα πακέτο χρημάτων με ένα ασφαλιστικό οργανισμό. Θα υπάρχει και πιθανότητα να συνεργαστεί ένα ταμείο με μια ιδιωτική εταιρεία, ανέφερε αλλά θα πρέπει να δει κανείς πόσα κεφάλαια θα μπορεί να συγκεντρώσει. Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί στην ουσία όλα τα ταμεία μαζί, ανέφερε, και αυτό εξαρτάται από το πόσο θα ευνοεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τόνισε, όμως πως το κράτος οφείλει να στηρίξει και να διασφαλίσει τα κεφάλαια των εργαζόμενων και των εργοδοτών ώστε η επικουρική ασφάλιση να έχει κάποιο επίπεδο γιατί αυτή τη στιγμή έχει σβήσει. Το ζητούμενο είναι πόσο θα αποδώσουν τα κεφάλαια για κάθε όχι για να βοηθηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες αλλά οι ασφαλισμένοι. Είπε ότι δεν ισχύει το δημοσίευμα της Αυγής για το ομόλογο αναγνώρισης που θα διασφαλίζει ποσό 55 δισ. Πρόσθεσε ότι τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης ουσιαστικά έχουν φαλιρίσει.

Τόνισε ακόμη ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με κανόνες. Πάντως ξεκαθάρισε ότι η στήριξη του κράτους βοηθά τους εργαζομένους. Η κύρια σύνταξη έχει τριμερή χρηματοδότηση και δεν πρόκειται να αλλάξει, επισήμανε.