Με μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη με πολλούς συμβολισμούς, αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και με μηνύματα συστράτευσης, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Μέχρι την ομιλία της Τετάρτης, η πλέον ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού είχε γίνει το 2015, όταν είχε προτρέψει τον κόσμο να στηρίξει τη θέση της ΝΔ υπέρ του «ΝΑΙ».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε με θερμά λόγια, σημειώνοντας ότι θα αναλάβει το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης. «Σας καλώ να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη και καλώ και όσους σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έπραξαν διαφορετικά να έρθουν κοντά μας. Για μία ακόμη φορά, σας καλώ στην πρώτη γραμμή. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί, πάμε μπροστά, πάμε για τη νίκη. Για την Ελλάδα, τα παιδιά και τη ζωή μας» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα το οποίο «πόνεσε» εκατομμύρια Έλληνες. Εξήγησε ότι ως χώρα έπρεπε να απαιτήσουμε πολύ περισσότερα, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι.

«Λυπάμαι που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που το πετύχαμε με βαρύ κόστος, εθνικό, παραταξιακό, προσωπικό». Έπρεπε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε μία περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται από βεβαιότητα και αστάθεια».

Ο Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη, λέγοντας με νόημα: «Κάναμε και λάθη και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις μας αρχές και αξίες μείναμε σταθεροί».

Στο δεύτερο σημείο, λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας, ο Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε ουσιαστικά σε όσους υποστήριζαν τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν και έφυγαν από αυτής, καλώντας τους να επιστρέψουν.

«Γνωριζόμαστε χρόνια και γνωριζόμαστε καλά. Ξέρω ότι στα ανηφορικά μονοπάτια πικράναμε και φίλους. Τους θέλουμε δίπλα μας. Σας καλώ να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτήν την αποφασιστική μάχη. Και καλώ όσους επέλεξαν διαφορετικά σε προηγούμενες αναμετρήσεις να έρθουν κοντά μας, να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού έγινε σε ένα ασφυκτικά γεμάτο «Βελλίδειο» στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» έδωσαν και ιστορικά στελέχη της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αρκετοί εκλεγμένοι από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και αρκετοί άλλοι.