Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο καθώς και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ, αποσκοπούσε για την ελληνική πλευρά αφενός να διατηρηθεί μία δίοδος επαφής με την Αγκυρα και αφετέρου να ακούσει αλλά κυρίως να επισημάνει τις κόκκινες γραμμές της.

Ο κ. Αποστολάκης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιζητεί την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Εξέφρασε επίσης στον συνομιλητή του τις ελληνικής πλευράς τις τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).  Όπως είπε, «αυτές οι ομάδες συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων».

Εξήγησε μάλιστα στον ομόλογό του ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς ο ίδιος τώρα δεν μπορεί να δεσμευθεί.

«Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας» τόνισε.

«Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.