Μέσω επιστολής από την «Αττική Οδός Α.Ε.» είχε ενημερωθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης ότι πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές των διοδίων. Η επιστολή είχε αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 28/12/2018 και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τις νέες τιμές που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019 (€3,00) και την 1ηΑυγούστου 2019 (€3,30).

 

Όπως υποστηρίζει η «Αττική Οδός Α.Ε.», «ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο», για τις αυξήσεις.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας «Αττική Οδός Α.Ε.» αναφέρεται πως στη μετέπειτα προσπαθώντας να καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των χρηστών της από τις νέες τιμές, αποφάσισε και ενημέρωσε με επιστολή της στις 29/01/2019 την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι αναβάλλει (όχι ανακαλεί) μέχρι νεοτέρας την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εδώ και έξι μήνες ο υπουργός γνώριζε την απόφαση για τις αυξήσεις, δεν έκανε τίποτα για να τις αποτρέψει και στο και πέντε επιτίθεται στην εταιρεία χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους οδηγούς χρήστες της Αττικής Οδού.

Τώρα όσον αφορά τους ισχυρισμούς του υπουργού ότι η « αύξηση είναι μονομερής απαράδεκτη» η εταιρεία μεταξύ των άλλων απαντά τα ακόλουθα:

-«Αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της εταιρείας, εκπορευόμενο από το Άρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.). Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου.

-Ειδικά η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), είναι κατά 20,42% χαμηλότερη των Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (€3,77) και εξ όσων γνωρίζουμε, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής διοδίων τελών από τα συμβατικά ανώτατα προβλεπόμενα, από οποιαδήποτε άλλο έργο παραχώρησης λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

-Οι εν λόγω αυξήσεις στοιχειοθετούνται πλήρως και πέραν πάσης αμφισβήτησης από τα δικαιολογητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο και στις Χρηματοοικονομικές Αναφορές που υποβάλλονται στον Κύριο του Έργου, το Ελληνικό Δημόσιο».