Σε μία ανασκόπηση όχι μόνο του κυβερνητικού του έργου αλλά ολόκληρης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Αναφέρεται στα προεκλογικά ρουσφέτια, στη βροχή μεταθέσεων προς της Βουλή με πρωταγωνίστρια την Τασία Χριστουδουλοπούλου και τις «γνωριμίες» της, σε όσα έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση, τις δημοσκοπήσεις, την υπερφορολόγηση.

Αναλυτικότερα το άρθρο της αυστριακής εφημερίδας αναγράφονται τα προεκλογικά ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «παραμονές των βουλευτικών εκλογών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να προωθηθούν ορισμένοι υπάλληλοι σε ανώτερες θέσεις -μεταξύ άλλων στη Βουλή, όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι».

Μάλιστα, το δημοσίευμα της Der Standard αναφέρεται και στην περίπτωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, της πρώην προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία δήλωσε πως χρησιμοποίησε γνωριμίες για να μπορέσει να εργαστεί στη Βουλή. Τώρα η Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές», γράφει η αυστριακή εφημερίδα, αναφερόμενη στο σάλο για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις συγγενών, θυγατέρων και «κολλητών» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Der_Standard


«Όταν δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 επαγγελλόταν ότι θα φέρει την πολιτική αλλαγή, μια κάθαρση, μια απομάκρυνση από αυτές τις παλιές πρακτικές», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Κάτσικας. Φαίνεται, όμως, ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσε στους πειρασμούς της εξουσίας», σχολιάζει η Der Standard.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται εδώ και μήνες περίπου δέκα μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στο 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28%.

Τέλος, σημειώνεται πως η αποχή θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, στοιχείο κλειδί αποτελεί και η ψήφος της μεσαίας τάξης, η οποία έχει υποστεί τεράστια πλήγματα από τα μέτρα λιτότητας την τελευταία δεκαετία.

«Η τωρινή κυβέρνηση συνέχισε αυτή την πολιτική κόντρα στις προεκλογικές της υποσχέσεις», λέει ο κ. Κάτσικας εξηγώντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, καθώς δεν αυξήθηκαν μόνον οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία πάει στις εκλογές με την υπόσχεση να μειώσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση», επισημαίνει.