Δεν θα γίνει τελικά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς οι εκπρόσωποι τον κομμάτων στη Διακομματική δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέα κοινή ημερομηνία. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου ναυάγησε με δεδομένη την παρουσία Τσίπρα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για την ανάδειξη του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία συμφωνούσαν να γίνει στις 27 ή 28 Ιουνίου, αλλά το ΚΚΕ διαφωνούσε λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά έχει προγραμματίσει στις 28 Ιουνίου περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε και εκείνη δεν συμφωνούσε.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Κρήτη TV ξεκαθάρισε ότι «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». «Δεν είμαστε μια προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μητσοτάκη έχει ήδη κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις και άρα, όπως τόνισε, ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα.

«Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που είχε ανακοινωθεί η πρόθεση για ντιμπέιτ, ο Νίκος Χατζηνικολάου από τον ΑΝΤ1 είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβει μέρος σε τηλεμαχία «παράλληλων μονολόγων».

Αλλά και η Έλλη Στάη είχε εκφράσει τις δικές της αντιρρήσεις για τον τρόπο της τηλεμαχίας, εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή η μέθοδος.