Συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή με αντικείμενο τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα είχαν συμφωνήσει η τηλεμαχία να γίνει την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου, ωστόσο, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιουνίου ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η Σύνοδος αναμένεται να είναι μαραθώνια, δεδομένου ότι αναζητείται άρση του αδιεξόδου για την επιλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Στην λίστα έχουν μείνει δύο ημερομηνίες: Η Πέμπτη 27 Ιουνίου και η Παρασκευή 28 Ιουνίου. Σε αυτές τις ημερομηνίες συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Στο ζήτημα του ντιμπέιτ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη TV.

«Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαστε μια προεδρική δημοκρατία, στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το ντιμπέιτ».

«Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω στο ντιμπέιτ, πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, αλλά έχω κάνει ήδη με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί τέσσερα χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.