Όλα τα περιθώρια για να επιτευχθεί μία διπλωματική λύση είναι διατεθειμένες να εξαντλήσουν Αθήνα και Λευκωσία μετά και την απόφαση της Άγκυρας να διενεργήσει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές στο εξωτερικό ότι οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανέβει με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ προς όφελος των πολιτικών σκοπιμοτήτων της. Μάλιστα, η αστάθεια στις αποφάσεις της τουρκικής πλευράς παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο τη δυνατότητα να παρουσιάζονται ως εγγυητές της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να ζητούν την επιβολή μέτρων για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα που εξέπεμψαν κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου και κατάφεραν να λάβουν τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι, με τη σειρά τους, προειδοποίησαν την τουρκική ηγεσία για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εις βάρος της. Η στήριξη της Συνόδου Κορυφής σε Ελλάδα και Κύπρο ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναγκαία αφετηρία για δραστική αντίδραση σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειές της. Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη δημοσίευση του χθεσινού κειμένου της Συνόδου Κορυφής, οι δύο χώρες τηρούν στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει σχετική αντίδραση από την Τουρκία με υποχώρηση ή κλιμάκωση της επιθετικότητάς της. 

Η τουρκική πλευρά εξέλαβε ως ηχηρή προειδοποίηση, και ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας, τα στοχευμένα μέτρα που προανήγγειλε η Ε.Ε. κατά της Άγκυρας με τον τουρκικό Τύπο να εκφράζει φοβίες κυρίως σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» της τελωνειακής ένωσης. Όλες οι πλευρές συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αποχωρήσει άμεσα από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και την ολοκλήρωση των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης αλλά εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν θα κλιμακώσει την ένταση που υπάρχει ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο με ενδεχόμενη παραβίαση και των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Εξάλλου, την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να διευθετηθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού «έδειξαν» και οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, που εξελήφθησαν ως ένα μήνυμα προς τους συμμάχους για έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση κατά της τουρκικής παραβατικότητας ώστε να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο. «Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας ΥΠΕΘΑ για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορούμε να πούμε τι ενέργειες θα κάνουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές».

Σημειώνεται ότι όλες οι πλευρές επισημαίνουν πως πίσω από τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται πολιτικά κίνητρα καθώς, όπως σημειώνουν, η Τουρκία δεν κατέχει την τεχνογνωσία για εξόρυξη στην περιοχή. «Κάνουν μία τρύπα στο νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.