Στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα τεθεί ως δεύτερο θέμα, την Τρίτη, το νομοσχέδιο East Med Act. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που έχει κατατεθεί στη Γερουσία από τους Μπομπ Μενέντεζ και Μαρκ Ρούμπιο, και το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αν πάρει έγκριση από την Επιτροπή, θα πάει στην Ολομέλεια του σώματος. 

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει κατατεθεί από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς αντίστοιχο νομοσχέδιο που τυγχάνει διακομματικής υποστήριξης από βουλευτές προερχόμενους από τις αντίστοιχες επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων (δείτε εδώ). 

Σε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρόεδρος του HALC, Έντι Ζεμενίδης, είχε επισημάνει ότι «το νομοσχέδιο παρέχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου δίνεται σημαντική ώθηση σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τη Διασπορά να εξασφαλίσει όσο περισσότερους υποστηρικτές μπορεί τόσο εντός του Κογκρέσου όσο και εκτός για το νομοσχέδιο, προκειμένου το πλαίσιο αυτό για την Ανατολική Μεσόγειο -με την Ελλάδα στο επίκεντρό του- να αποτελέσει ένα ευρέως αποδεκτό και αναγνωρισμένο κομμάτι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». (δείτε εδώ)