Στην ένταση που υπάρχει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ήταν μία υπερβολή που έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «αυτό δεν αλλάζει τη σοβαρότητα της κατάστασης» αλλά τόνισε ότι «αν είχε γίνει κάτι σημαντικό, εικάζω ότι θα είχε τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στελέχωση των ψηφοδελτίων από νέους υποψηφίους που, όπως είπε, πρώτα αξιολογήθηκαν και στη συνέχεια στελέχωσαν το κόμμα. «Πολλοί νέοι άνθρωποι θα κατέβουν στη Βουλή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας». Συμπλήρωσε δε, ότι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα λάβει την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο λόγω της ευρείας νίκης στις ευρωεκλογές. «Η κάλπη είναι πράγματι άδεια. Δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών και θα πρέπει να ξαναγεμίσει». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο στις κάλπες για να ψηφίσει και τόνισε ότι «το τελευταίο που θέλουν οι πολίτες είναι να ζήσουμε κι άλλα φαινόμενα έπαρσης στις κάλπες» ενώ αντιπαρέβαλε τη στάση του με την αντίστοιχη στάση που τηρούσε ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν. 

kyr02



Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή το καλοκαίρι και δεν θα πάει σε θερινά τμήματα. «Θα γίνουν λελογισμένες παρεμβάσεις στο έργο της κυβέρνησης» σημείωσε και τόνισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα γίνει παρά τω πρωθυπουργώ. «Συχνά ακούω τη φράση "Κυριάκο, φτιάξε κράτος!" και αυτό θα κάνω. Θα υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί εκεί που γνωρίζουμε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συχνά ακούω τη φράση "Κυριάκο, φτιάξε κράτος!". Αυτό θα κάνω»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημείωσε ότι «οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις ιδιωτικές επενδύσεις». Τόνισε ότι «πλούτος και θέσεις εργασίας θα γίνουν από τους ιδιώτες» και συμπλήρωσε ότι «θα μειώσω τα φορολογικά βάρη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων, μαζί και των μικρομεσαίων, θα μειώσουμε τον φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%». «Από τις επιχειρήσεις περιμένω να επενδύουν στη χώρα και να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και ο πλούτος να μοιράζεται με τους εργαζόμενους έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν bonus σε εργαζομένους να έχουν κίνητρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία». Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τις καταθέσεις τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αλήθειας κράτους - εταιρείας - εργαζόμενων θα αποδόσει τα μέγιστα».

«Μπορούμε να μειώσουμε συνολικά στην εστίαση τον ΦΠΑ και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των αγροτών μεταφέροντας τον χαμηλό συντελεστή στα προϊόντα που έχουν να κάνουν με τα πρωτογενή υλικά» επισήμανε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους τομείς. «Οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε από εμάς το ουσιαστικό μας πρόγραμμα και το σχέδιό μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για θέματα ανάπτυξης, τόνισε ότι «σταθερή κυβέρνηση με σταθερή εντολή δίνει στις αγορές μήνυμα να επενδύσουν στη χώρα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι μειώθηκε το κόστος δανεισμού της ελληνικής Δημοκρατίας μετά και την προκήρυξη εκλογών τονίζοντας πως οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από το εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Θα είμαστε η πιο ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.

kyr04


Στο τομέα της εργασίας, ο αρχηγός της ΝΔ επεσήμανε ότι η αύξηση της μισθοδοσίας θα καθοριστεί με βάση την πορεία της οικονομίας. Για τα επιδόματα, επεσήμανε ότι «εφόσον έχουμε δημοσιονομική άνεση, θα επιστρέψουν τα επιδόματα» και συμπλήρωσε πως «οι μειώσεις φόρων θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2020». «Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα από την πρώτη μέρα» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «θα γίνει αξιολόγηση δαπανών του δημοσίου». «Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για το δημόσιο. Μακάρι να ξεφύγουμε από τους αυστηρούς περιορισμούς και να κάνουμε προσλήψεις εκεί που το έχουμε ανάγκη: στην Παιδεία, και κυρίως στην ειδική αγωγή, και στους Αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ».

«Θα γίνει αξιολόγηση δαπανών του δημοσίου». «Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για το δημόσιο»

«Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα θα δώσουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών. Πιστεύετε ότι ο τρόπος που διοικούνται τα νοσοκομεία είναι σωστός;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα περιθώρια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Δεν θα ανεχθώ άσκοπες προσλήψεις ή προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς αντικείμενο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα απολυθεί κανείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ομηρία των αναπληρωτών καθηγητών για τους οποίους τόνισε ότι «υπάρχουν προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και άλλες περιπτώσεις όπου το δημόσιο προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό με κομματικά κριτήρια κάνοντας μία ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις. 

Για τα Fake news σημείωσε ότι «οι πολίτες που δεν θα μας ψηφίσουν, ας το κάνουν, αλλά να το κάνουν για το πολιτικό μας πρόγραμμα κι όχι γιατί ακούνε fake news». Πάνω σε αυτό, επεσήμανε ότι «γίνεται στο διαδίκτυο μία προσπάθεια να διαστρεβλωθούν όσα λέω εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο περιστατικό με την επταήμερη λειτουργία των εργοστασίων που παρουσιάστηκε από ορισμένους ως επταήμερη εργασία των εργαζομένων.

«Για πολλούς η σύνταξη είναι σαν προνοιακό επίδομα. Όσο και να πάει η σύνταξη, δεν γίνεται ένα νοικοκυριό να υπάρχει έτσι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως «προτεραιότητά μου είναι να υπάρχουν δουλειές για τον κόσμο». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική του απέναντι στο συνταξιοδοτικό αποδεικνύοντας πως θα βελτιώσει τις απολαβές τους.

«Θα ήταν καλό και τα δύο κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής» ανέφερε για Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση για να συμπληρώσει ότι «η διαδρομή του κ. Βελόπουλου αποδεικνύει τους λόγους που δεν πρέπει να είναι στη Βουλή». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία αλλά πρόσθεσε πως δεν τον αφορά τι γίνεται στην ακροδεξιά ευχόμενος για το καλό της Δημοκρατίας να μην υπάρξουν αυτά τα κόμματα εντός του επόμενου κοινοβουλίου. «Ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης για αυτή την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία», κατέληξε.

«Εγώ είμαι Λίβερπουλ και χάρηκα για τη νίκη της αλλά εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο και ανατροπή δεν θα γίνει» είπε αναφερόμενος στο σχετικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα. «Θα αγωνιστώ ως την τελευταία στιγμή να πείσω μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα για τις ικανότητές μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.