Ιδιαίτερη ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε ελληνική και τουρκική διπλωματία με αφορμή και τις γεωτρήσεις που, όπως όλα δείχνουν, έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το θέμα συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Όλο αυτό το διάστημα, ο αρχηγός της ΝΔ είχε κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για την τουρκική προκλητικότητα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες αν η γειτονική χώρα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ (14/5/2019) τα εξής: «Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22/5/2019, με συνέντευξή του στο News 247, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις, ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Έχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».