Οριστική είναι πλέον η ρήξη του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα με την Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ να αναφέρει πως δεν θα συμμετάσχει στις Βουλευτικές Εκλογές 2019. Η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών κυοφορείται εδώ και καιρό. 

Νωρίτερα μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς έκανε  γνωστή την απόφαση του να μην κατέβει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα και από την απόρριψη της πρότασης για τη συμμετοχή στελεχών από την Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο το περιβάλλον του πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αποδίδει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαρροές που έγιναν σε φιλοκυβερνητικά Μέσα ότι δήθεν η παράταξη του «Πράττω» θα συνεργαστεί στις εκλογές με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μέρα25, ενόψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Θα έχει ενδιαφέρον η περαιτέρω αντίδραση και η στάση του Νίκου Κοτζιά απέναντι τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι σχέσεις άλλωστε μεταξύ τους έκρυβαν μία πολεμική, η οποία εκδηλωνόταν συχνά ακόμη και κατά την περίοδο που ο Ν. Κοτζιάς ήταν μέλος του Υπουργικού συμβουλίου.

Η αποπομπή του τελευταίου από την κυβέρνηση έφερε και την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών.
Επιχειρήθηκε και από τις δύο πλευρές να γεφυρωθούν οι διαφορές ωστόσο φάνηκε ότι επικράτησαν οι εγωισμοί. Για πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ευδοκιμήσει νέα συνεργασία του «Πράττω» με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ιδιαίτερα μετά και τα αποτελέσματα που όχι μόνο έδειξαν αποδυναμωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποδεκατισμένο εκλογικά.