Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει στην κρίση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή του μετά τις εθνικές εκλογές σηματοδοτεί ήδη την έναρξη ενός κύκλου σαρωτικών αλλαγών σε ολόκληρη την κομματική ιεραρχία της Κουμουνδούρου, με ενδεχόμενη την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. και την αντικατάστασή του από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη. Η διαχείριση της επόμενης ημέρας έχει ήδη ξεκινήσει στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, που εσχάτως έχει ως έδρα-στρατηγείο το κτιριακό παράρτημα του κόμματος στην οδό Λεωνίδου στον Κολωνό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, σκοπεύει να εκκινήσει τις διαδικασίες έκτακτου συνεδρίου με χαρακτήρα επανίδρυσης και ανασυγκρότησης του χώρου, την ανάδειξη νέων οργάνων από μηδενική βάση και με τον ίδιο κρίσιμο παρόντα στις εξελίξεις, αφού οι εισηγήσεις που δέχεται είναι να μην «πάει σπίτι του», αλλά να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των μελών και των φίλων της υπό συγκρότηση «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάζεται μια ιδιότυπη διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ με κατάργηση της σημερινής του δομής και λειτουργίας, που δεν θα περιοριστεί μόνο σε οργανωτικού τύπου αλλαγές, αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για ριζικές ανατροπές σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας, αναθεώρησης συμβόλων και μαρκίζας. Στο πλαίσιο αυτό θα μπουν τίτλοι τέλους στο ακρωνύμιο «ΣΥΡΙΖΑ», με το σκεπτικό πως έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο ως «αντιμνημονιακός» φορέας της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ταυτότητα

Η αλλαγή κομματικής ταυτότητας, την οποία ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να επικυρώσει στο ιδεολογικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκφράζοντας από τώρα τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φ. Τίμερμανς για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, αποτελεί κίνηση που θα συνοδευτεί με αίτημά του για ένταξη των ευρωβουλευτών του κόμματος στην ομάδα των σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα ανωτέρω αποτελούν το προοίμιο μιας νέας προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα για διαπραγματεύσεις με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου μετεκλογικού πλαισίου αρχίζει να μοιράζει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με σημαντικές προσωπικότητες της Χαριλάου Τρικούπη και του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, όπως τον Κ. Λαλιώτη και την οικογένεια Λιβάνη. Οι πληροφορίες για «εκπαραθύρωση» του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. με σκοπό την προώθηση της Ολγας Γεροβασίλη στο ανώτατο αυτό κομματικό αξίωμα «φωταγωγούν» τα μελλούμενα στο εν εξελίξει παρασκηνιακό παιχνίδι.

Οι μυστικές διαβουλεύσεις
Οι δυνάμεις του προεδρικού μπλοκ, από τον εξάδελφο του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα έως τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, που αντλούν την ισχύ τους από τη στήριξη των «ΠΑΣΟΚογενών» παραγόντων της σημερινής διακυβέρνησης, που αν μη τι άλλο φημίζονται για το επιδραστικό τους ταλέντο σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και την κατοχή της τεχνογνωσίας των πελατειακών σχέσεων, εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην υπολογίσει τις απαιτήσεις για «αναδιανομή» της εσωκομματικής εξουσίας, μοιράζοντας ρόλους στο επονομαζόμενο ιστορικό ιερατείο της Κουμουνδούρου, (δηλαδή την τριανδρία Σκουρλέτη, Βούτση και Φίλη), μήτε να διαπραγματευτεί την πορεία του κόμματος την επόμενη ημέρα με την ομάδα των «53+». Η συζήτηση γύρω από το όνομα της κ. Γεροβασίλη, για να είναι αυτή η επόμενη γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει εμπιστευτικά στο πλαίσιο μυστικών διαβουλεύσεων του Μεγάρου Μαξίμου.

Η περίπτωσή της αποτελεί μια ενδιάμεση λύση για τη βελούδινη «μετάλλαξη» του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τυγχάνει της έγκρισης του «ΠΑΣΟΚικού» τμήματος. Δηλαδή, του Χρ. Σπίρτζη, του Αντ. Κοτσακά, της Λ. Κατσέλη, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, του Γ. Ραγκούση, του Στ. Τζουμάκα, του Π. Κουρουμπλή και άλλων ακόμα «πράσινων» συνοδοιπόρων του Αλ. Τσίπρα, που έχουν εμπλακεί ήδη στα εσωκομματικά δρώμενα της «Αριστεράς».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/6/2019