Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε από μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ μέχρι και πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Και από διπλασιασμό των ξένων επενδύσεων, μέχρι 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προσλήψεις στο Δημόσιο και πρόσβαση σε όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

"Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων", είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες".

Το δίλημμα των εκλογών

Όμως, σημείωσε, "σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα" που κανένας δεν μπορεί να την εκβιάσει. Γι' αυτό, πρόσθεσε "όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας".

Κατηγόρησε τους "υπαίτιους της καταστροφής" ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, "η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι".

Είπε ότι "αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια", "που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού" και "τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό". Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: "τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους, γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα. γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς και θα τα φέρουν τώρα;".

Οι νέες παροχές που εξήγγειλε ο Τσίπρας

Υπενθύμισε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι.

"Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία", δήλωσε και δεσμεύτηκε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, βασική δέσμευση είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε και μια σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως:

  • 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
  • Ολα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
  • Τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
  • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.