Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: η κληρονομιά δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που άφησαν και οι, διαλυμένοι πλέον, ακροδεξιοί εθνικιστές ΑΝΕΛ, ως βασικός πυλώνας και προϋπόθεση υπάρξεως της απερχόμενης επιτέλους κυβέρνησης.

Θέλω να χωρίσω την κληρονομιά σε δύο μέρη, ξεκινώντας από την έκθεση που δημοσίευσε στις 5/6, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Πράγματι, με την επιφύλαξη της νέας αξιολόγησης το φθινόπωρο, που θα είναι πιο ενδελεχής, η έκθεση σημειώνει σειρά καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Για το δημόσιο τομέα, που αποτελεί το βασικό κορμό για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, διαπιστώνεται αδυναμία διυπουργικής συνεργασίας, αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στο έργο της περιγραφής των καθηκόντων ανά θέση στο δημόσιο.
Αυτά τα δύο είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Δεν είναι απλές δράσεις, συνεπάγονται πολιτικό κόστος – ειδικά η περιγραφή καθηκόντων- αφιέρωση χρόνου και επιμονή. Η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε ποτέ χρόνο για αυτά.

Είχε όμως χρόνο και διάθεση να προσλάβει στο δημόσιο, με τρόπο που να καταστρατηγούνται οι δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει. Έτσι, ζητείται η απόλυση 1550 ανθρώπων, την ίδια στιγμή που η επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις σε νευραλγικούς κλάδους του δημοσίου, όπως για παράδειγμα στην υγεία και στην ασφάλεια. Η λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι άλλη από την  εξυπηρέτηση ημετέρων, αδιαφορώντας για τις εθνικές δεσμεύσεις ή την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Έτσι, ενώ έχουν προσληφθεί υπεράριθμοι, δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις στην ΑΑΔΕ, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί!

Στην οικονομία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Είναι για μια ακόμη φορά απογοητευτικό που η Επιτροπή αμφισβητεί τις δημοσιονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης, και δείχνει το
χάσμα αντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών. Ακόμη, εκτός από την πάγια υπο-εκτέλεση του ΠΔΕ, σημειώνεται το νέο πολυδιαφημισμένο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων
κρίνεται πολύπλοκο και η πρόοδος αργή, προσδίδοντας αβεβαιότητα στην οικονομία.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την κλονισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά και αγορών. Η συνεχής παραβίαση των κοινά συμφωνημένων στόχων έχει ως αποτέλεσμα την
απώλεια της εμπιστοσύνης. Η ανάκτησή της από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και διαφαίνεται από την ανάκαμψη των αγορών μετά την προκήρυξη των εκλογών, ωστόσο η εμπειρία διδάσκει ότι η εδραίωσή της θα είναι δυσκολότερη από όσο η απώλειά της.

Εν κατακλείδι, η έκθεση επισημαίνει πραγματικές καθυστερήσεις στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας, απόκλιση από τις δεσμεύσεις και άρα απώλεια εμπιστοσύνης, γεγονότα που θα βρει δυστυχώς μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεύτερο μέρος της κληρονομιάς της απερχόμενης Κυβέρνησης έχει να κάνει με την ευρύτερη λειτουργία του κράτους και την νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί. Πράγματι, στην χώρα όπου η καριέρα είναι χολέρα, καλλιεργείται η λογική της ήσσονος προσπαθείας, με την βιαστική ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ, όπου μπορείς να εισαχθείς πλέον και χωρίς εξετάσεις, αλλά και την εισαγωγή εμποδίων στις απολύσεις με διατάξεις που ανατρέπουν το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο δίκαιο. Καλλιεργείται ο ωχαδερφισμός και τα «εκτός εάν» απέναντι στην βία και τους καθημερινούς βανδαλισμούς της περιουσίας πολιτών και κράτους. Καλλιεργείται ακόμη η ανοχή στην πλήρη αδυναμία του κράτους να επιτελέσει τον ρόλο του, ακόμη και στην ασφάλεια των πολιτών, όπως στα Εξάρχεια ή στις μεγάλες καταστροφές στο Μάτι και την Μάνδρα – αλλά και η νοοτροπία της ατιμωρησίας και του ψέματος, και της χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Επιτρέπεται τέλος η σταδιακή αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και εν τέλει η παράδοση άνευ όρων σε εθνικά ζητήματα όπως το Μακεδονικό.

Είθισται η κάθε νέα κυβέρνηση να κατηγορεί την προηγούμενη ότι παρέλαβε καμένη γη. Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε, όμως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει την
πραγματικότητα που όλοι μας ζούμε καθημερινά και δεν χρειάζεται να έρθει η ώρα της αλλαγής Κυβέρνησης για να γίνει ο απολογισμός.

Στην Νέα Δημοκρατία έχουμε αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις για την βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός Ελλάδος, με στόχο κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία πλούτου και πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι πολίτες δεν ξεχνούμε. Ούτε αποθαρρυνόμαστε. Ξέρουμε ότι αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.


* Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στην Τραπεζική και στον Τουρισμό, υποψήφιος διδάκτορας. Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων. Υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.