Πεδίο… για δράση στους επίδοξους δελφίνους αφήνει ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για άλλη μια φορά να παίρνει την σκυτάλη και να δίνει, τουλάχιστον, το σύνθημα, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα έχει ξεκινήσει.

Με μια ηγετική εμφάνιση στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βγήκε μπροστά και ζήτησε την συστράτευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ, απεκδυόμενος με αυτό τον τρόπο, το κουστούμι του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα η συμπεριφορά του να ερμηνεύεται από πολλούς ως μια  κίνηση «μπροστάρη» μιας νέας πρότασης προς την Κεντροαριστερά.

Ο Υπουργός Οικονομικών δίνει το σύνθημα του προεκλογικού «εμπρός μαρς» θέτοντας επίκεντρο τον ίδιο, και βγάζοντας στο περιθώριο τον «άχαστο» - μέχρι χθες-Αλέξη Τσίπρα.

Για πρώτη φορά σήμερα, είναι αυτός που αναφέρει στην Βουλή πως  η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών, την ώρα μάλιστα που απευθύνει την πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με την κίνησή του αυτή είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον προεκλογικό εσμό που έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου, διαχωρίζοντας την θέση του από τις επιλογές Τσίπρα.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που τον εμφανίζουν ως τον δεύτερο ισχυρό πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα και εξαιτίας της θέσης του ως υπουργός Οικονομικών, καθώς είθισται οι υπουργοί Οικονομικών να «καίγονται εύκολα» πολιτικά.

Ως  άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό το δικό του πλαίσιο παρεμβάσεων, φροντίζοντας να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος, και εσωκομματικής αντιπολίτευσης. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν κινείται, αυτοβούλως και αυτονόμως για να κάνει τα συγκεκριμένα ανοίγματα, στέλνοντας στο πολιτικό παρασκήνιο, συγκεκριμένα μηνύματα.

Αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αναδείξει έναν από τους πολλαπλούς τρόπους και χειρισμούς του μηνύματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερμηνεία και η αποκωδικοποίηση του μηνύματος των εκλογών για την πλευρά Τσακαλώτου και την ομάδα των 53+ είναι διαφορετική από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που δεν μπορούν ούτε να ξεστομίσουν την λέξη «ήττα». Τα αίτια της σαρωτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.

 Ο δεύτερος πόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να μην έχει εκφράσει μέχρι στιγμής δημοσίως και ξεκάθαρα τις προθέσεις αλλά είναι βέβαιο ότι επιδιώκει στο μέλλον να έχει θέση, ρόλο και λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που οριοθετεί πια τις συμμαχίες, ιδεολογικά και πολιτικά, στις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια λεηλάτησε με «αρπαγές» στελεχών και ψηφοφόρων.

Μέχρι στιγμής και πριν τον εκλογικό αφανισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις Περιφερειακές Εκλογές, δεν υπήρχαν περιθώρια αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο το επικοινωνιακό του… ταμπεραμέντο, όσο και το γεγονός ότι οδήγησε την αριστερά στην εξουσία δημιούργησαν έναν «δίχτυ ασφαλείας» γύρω του, το οποίο άρχισαν να ξηλώνουν τα ίδια τα στελέχη που είχε στο επιτελείο του, αλλά και οι προσωπικές του επιλογές.

Την ίδια ώρα η αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών , τον θέτει και άτυπο ηγέτη στην ομάδα των 53+, η οποία αμφισβητεί τις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού. Η ομάδα αναδείχθηκε τελικά σε εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε να αφήνει το περιθώριο δράσης στον Τσακαλώτο και να αποτυπώνεται, μέσω δηλώσεων και αποφάσεών του ένα διαφορετικό στίγμα από αυτό του Μαξίμου.

 Αμφισβήτηση

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές που επιβεβαίωσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες και τη διατύπωση του αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και πρόωρες εθνικές εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια αινιγματική ανάρτηση στα social media.

«Η Αριστερά ξέρει να κερδίζει, ξέρει και να χάνει. Το ζήτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσει ο κόσμος μας, ο κόσμος της εργασίας και των μεσαίων τάξεων στην πιθανότητα επιστροφής στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Στα λόγια του Πάμπλο Γκαρσία: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Πολλοί τότε έσπευσαν να ερμηνεύσουν την ανάρτηση αυτή, που αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ως μια κίνηση που όχι μόνο αφήνει στο περιθώριο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον προσπερνά.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδρασή του μετά το τέλος του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2017 όταν  απέφυγε να προβεί σε πανηγυρικές δηλώσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, σε αντίθεση με τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αντίθεση με στελέχη του Μαξίμου που ανέβαζαν τον ν πήχη των προαπαιτουμένων που είχαν κλείσει,  στο 80% εκείνος τον κατέβαζε στο 1/3.  Σύγχυση είχαν προκαλέσει διαρροές πηγών του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2018 σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Σε αντίθεση με τους μυστικοσυμβούλους του Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Μάιο προειδοποιούσε πως οι αγορές, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα μνημόνια. Υπέκυψε όμως κι αυτός στην παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα και στην ανάγκη να μοιράσει χρήμα προκειμένου να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία την οποία όμως δεν κατάφερε εν τέλει να αποφύγει.

Ο «τσάρος της Οικονομίας» φυσικά δηλώνει ότι δεν ανήκει στην λίστα των δελφίνων, αλλά ωστόσο εκφράζοντας τους «53+» έχει ασκήσει κρητική στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών το καλοκαίρι του 2016. Είναι γεγονός άλλωστε ότι ήταν αντίθετος και στο θέμα των πρόωρων εκλογών.