«Αποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού στην κοινωνία και την πατρίδα και αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε τη κοινοβουλευτική του θητεία ο Σταύρος Θεοδωράκης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι δεν θα κατέβει στις επερχόμενος εκλογές και ότι ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να αρθεί το κομματικό κράτος. «Έξω τα κόμματα από το Δημόσιο, τα Πανεπιστήμια, τη Δικαιοσύνη. Αξιοκρατία και όχι κομματικοί διορισμοί και κομματικές προαγωγές. Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης, πάλι γύρω από το κράτος και το δημόσιο χρήμα, γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», είπε.

«Όπως είχα πει η μεταπήδηση σε άλλη κομματική βάρκα ή μάλλον μαούνα, στο δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία. Μασκαραλίκια δεν χωρούν στη δική μου ζωή», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για «να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». «Σπανίως στην ελληνική πολιτική σκηνή συστρατεύθηκαν τόσοι σπουδαίοι σκεπτόμενοι πολίτες σε ένα Κίνημα Οι μειοψηφίες είναι αυτές που δίνουν την σπίθα για να αλλάξει ο κόσμος», είπε και συνέχισε: «Για πρώτη φορά ένα Κίνημα μη επαγγελματιών της πολιτικής επέζησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μιμηθεί τον τρόπο οργάνωσης και δανειοδότησης των κλασικών καθεστωτικών σχημάτων. Δεν τακιμιάσαμε με συντεχνίες και συμφέροντα».

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι συγκρούστηκε με κάθε πυρήνα λαϊκισμού και συντήρησης, ενώ σημείωσε ότι ο μεγάλος του ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς παρά την πίεση πότε από το αριστερό καθεστώς και πότε από το δεξιό καθεστώς δεν θυσιάσαμε την ανεξαρτησία μας, δεν μασήσαμε τα λόγια μας, δεν δειλιάσαμε και δεν υποχωρήσαμε», συμπλήρωσε.

Απηύθυνε κάλεσμα προς του 86.000 πολίτες που τον ψήφισαν τις ευρωεκλογές «να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι». «Τους ζητώ να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που καταφέραμε. Ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια», είπε ο κ. Θεοδωράκης.