Από το… «Ευκλείδη δώστα όλα» στο «παρ’ τα όλα πίσω με μια τροπολογία» περνάει η κυβέρνηση προκειμένου όπως ισχυρίζεται να μην περάσει η κατάργηση του αφορολόγητου, την οποία υποσχέθηκε. Για να μην μειωθεί όμως το αφορολόγητο καταργούνται όλα τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρον – άρον είχε σπεύσει να ψηφίσει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με την νέα τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταργούν την μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος κι άλλων θετικών μέτρων ώστε να δικαιολογήσει δημοσιονομικά την παράλληλη κατάργηση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου, που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση.

 Από τη συγκεκριμένη τροπολογία προκύπτει, πως το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, ανέρχεται συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, στα 4 εκ ευρώ, με την απώλεια των εσόδων για το 2020 να ανέρχεται στο 1.920 εκ ευρώ και από το 2021 και μετά σε 2.058 εκ. ευρώ.

 Για να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος από την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου, η κυβέρνηση καταργεί τα αντίμετρα που είχε θεσπίσει.

 Συγκεκριμένα, καταργείται η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ που προβλεπόταν με την συνολική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους να ανέρχεται στα 209 εκ ευρώ. Επίσης καταργείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από 0-20.000 ευρώ με την επιβάρυνση για τους φορολογουμένους και κυρίως για τους ασθενέστερους να ανέρχεται στα 877 εκ.ευρώ για το 2020 και 997 εκ.ευρώ από το 2021 και μετά. Επίσης η κατάργηση της αύξησης του ύψους επί του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στους φορολογουμένους ύψους  368 εκ ευρώ για το 2020 και 613 εκ ευρώ για το 2021

 Γίνεται αντιληπτό από την συγκεκριμένη τροπολογία, πως η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι αφού τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ 

tropologia2_213245