Ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών και πρώην Δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στην εκπομπή του Attica TV Δημοσκοπήσεις, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας για ουσιαστικές βελτιώσεις στο Νόμο του Κλεισθένη, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο της ακυβερνησίας που έχει προκύψει στους περισσότερους Δήμους της χώρας εξ αιτίας της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα ο Μανώλης Γραφάκος, που μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ήταν αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της Νέας Δηοκρατίας, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Οι αλλαγές θα έχουν βάση την αρχή ότι «ένα όργανο παίρνει μία απόφαση» με ενίσχυση αφενός των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, (όπου εκεί θα έχει πλειοψηφία η δημοτική Αρχή), αλλά και με αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου αφετέρου. Παράλληλα τόνισε ότι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να αναζητούν μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα μεγάλα θέματα της πόλης, για τα θέματα μέλλοντος, για θέματα πολεοδομικών παρεμβάσεων και υποδομών.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μανώλης Γραφάκος είπε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής, διότι με αυτό δεν μπορούν να υπάρχουν στιβαρές διοικήσεις. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα σύστημα, ώστε η δημοτική αρχή να έχει πλειοψηφία, πιθανά με κάποιο μπόνους, αλλά να υπάρχει και μια εξίσου ισχυρή αναλογικότητα, καθώς και ένα υψηλό πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αντικίνητρο για τη δημιουργία ευκαιριακών συνδυασμών που μοναδικό στόχο έχουν να εκλεγεί επικεφαλής τους στο Δημοτικό Συμβούλιο».