«Συμμετρική συρρίκνωση». Αυτή είναι η νέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την βαριά και συντριπτική ήττα του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που ήθελαν τον Τσίπρα να ζητά από όλα τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης και του κόμματος, να μην αναφέρουν δημόσια την λέξη «ήττα». Επειδή λοιπόν δεν τολμούν ούτε καν να ξεστομίσουν την λέξη «ήττα», επιστρατεύουν διάφορες θεωρίες για να δικαιολογήσουν την συντριβή τους.

Με το αποτέλεσμα του γ’ γύρου των περιφερειακών εκλογών επιβεβαίωσε τη Δεινή ήττα της κυβερνώσας παράταξης και πολλαπλώς διαπιστωμένη αμηχανία των κυβερνητικών στελεχών να δικαιολογήσουν αυτή την ήττα. Ακούστηκαν διάφορα, αυτές τις ημέρες,  ότι δεν υπέστη στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έφταιγε η αποχή, ότι δεν χάσαμε τίποτα παραπάνω, παρά κάτι δήμους και δύο περιφέρειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ακόμη κι ότι κυβερνούν πραγματικά μερικούς μόλις μήνες!

 Ο Γ. Κυρίτσης όμως… το τερμάτισε.

H δική του ερμηνεία για την ήττα με 9,35% διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπέστη μια συμμετρική συρρίκνωση που είχε να κάνει με όλες τις κοινωνικές τάξεις, με όλες τις ηλικιακές ομάδες», εξηγώντας πως υπήρξε κλίμα αθροιστικής δυσαρέσκειας των πολιτών μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

 Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αδυνατούν να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών όπου ο λαός «βροντοφώναξε» την συντριβή του, αφού ως κόμμα διαμαρτυρίας δοκιμάστηκε και κρίθηκε λιποβαρές.