Δέκα ημέρες μετά το «χαστούκι» των ψηφοφόρων στην κυβέρνηση με τη διαφορά των 9,3 ποσοστιαίων μονάδων στις ευρωεκλογές αλλά και τη συντριβή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο και δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους της ήττας, υποβαθμίζουν το μέγεθος της διαφοράς και φτάνουν στο σημείο να λένε ότι οι πολίτες ψήφισαν την 26η Μαΐου μόνο και μόνο για να στείλουν εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε τους ψηφοφόρους προ των ευθυνών τους ενόψει των εθνικών εκλογών σημειώνοντας και τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, γιατί – όπως είπε – ο παράγοντας αποχή είναι ένας παράγοντας, ο οποίος πάντοτε αλλάζει και αλλοιώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς.

«Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μάχης των εθνικών εκλογών είναι τέτοια, που θα κάνουν πιο εμφανή τα πραγματικά διλήμματα. Όπως και να το κάνουμε ο κόσμος στο τέλος της ημέρας ψήφισε για να στείλει μήνυμα, ψήφισε για να στείλει αντιπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Πρακτορείο 104,9» ενώ αναφορικά με τους λόγους της ήττας, ο κ. Σκουρλέτης την απέδωσε – εμμέσως πλην σαφώς – στα δύο πρώτα μνημόνια και όχι τόσο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η οποία άλλωστε – όπως είπε – δεν επιλέχθηκε ελεύθερα από την κυβέρνηση.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, αναφορικά με τον ρόλο που εκτιμάται πως διαδραμάτισε η ψήφος της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «η μεγάλη επιβάρυνση στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μέσω των φορολογικών μέτρων έγινε επί των ημερών του πρώτου και δεύτερου μνημονίου», ωστόσο «καμιά φορά και μια σταγόνα να προσθέσεις στο ποτήρι είναι ικανή να ξεχειλίσει» και «η κόπωση και οι επιπτώσεις από τα μέτρα στη ζωή του καθενός είναι σωρευτική στο τέλος της ημέρας».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «το πακέτο των μέτρων δεν ήταν αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής της κυβέρνησής μας και παρόλα αυτά η αναλογία των μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν επί των δικών μας ημερών δεν έχουν καμιά σχέση με την ένταση των μέτρων που παρθήκαν επί των ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου ή Σαμαρά-Βενιζέλου».
Για αφορολόγητο και Κώδικες Ποινικού Δικαίου

Σχετικά με την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να παρίσταται σε μία «απονομιμοποιημένη Βουλή», ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Τη νομιμότητα την κρίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι οι πολιτικές προθέσεις της αντιπολίτευσης, άρα μιλάμε για μια καθόλα νόμιμη διαδικασία και ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένη απέναντι σε μια καταταλαιπωρημένη κοινωνία. Περί αυτού πρόκειται το θέμα του αφορολογήτου. Η ΝΔ δε θέλει να βρεθεί στη Βουλή και να δεσμευθεί για τη μη μείωση του αφορολογήτου».

Στο ίδιο ερμηνευτικό πλαίσιο ενέταξε και τη διαφωνία της ΝΔ να κυρωθούν οι νέοι Κώδικες Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονοµίας. «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ενσωματώνουν μια διαδικασία που δε σχετίζεται άμεσα με επεξεργασίες από την παρούσα κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα πάρα πολλών ετών Επιτροπών που αποτελούνται από καθηγητές Πανεπιστημίου και δικαστικούς, άρα ενσωματώνουν μια συσσωρευμένη εμπειρία και πρόθεση εκσυγχρονισμού των κωδίκων, άρα θα έπρεπε αυτό να γίνει αποδεκτό και δεν το αντιλαμβάνομαι –ή μάλλον αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικού εντυπωσιασμού και μιας αντιπολιτευτικής μιζέριας οδηγούν τη ΝΔ να κρατήσει μια τέτοια στάση. Εδώ θα επικαλεστώ ακόμη και τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε πει να έλθει ειδικά το θέμα των Ποινικών Κωδίκων να συζητηθεί και δε νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι κάποιος, ο οποίος είναι επιεικής απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση».