Εν μέσω αντιπαραθέσεων, αποχωρήσεων και σφοδρής κριτικής το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για μια νέα πορεία, καθώς οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου διαταράσσουν έντονα όχι μόνο την συνοχή του Κινήματος, αλλά και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

Για το ΚΙΝΑΛ οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς τα τελευταία 24ωρα δεν μετράει μόνο απώλειες στον εκλογικό χάρτη μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών της Κυριακής, αλλά και απώλειες στελεχών και υποψηφίων. Παράλληλα κανείς δε γνωρίζει πόσα θα διαρκέσει κι αν θα συνεχίσει να φυλλοροεί, εν όψει μάλιστα και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι εξελίξεις για το ΚΙΝΑΛ «πάγωσαν» με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και πολλοί εκτιμούν ότι μια κίνηση που θα οδηγούσε στο πολιτικό τους «διαζύγιο» ήταν θέμα χρόνου. Αυτό που αιφνιδίασε ωστόσο τους περισσότερους δεν ήταν η απόφαση, ούτε η αποπομπή, αλλά ο χρόνος που επιλέχθηκε προκειμένου να έρθει μεταξύ τους η οριστική ρήξη.

 Η Φώφη Γεννηματά που επιχείρησε να δώσει τις δικές της εξηγήσεις καταγγέλλοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι «φλερτάρει» με τη ΝΔ, συγκαλεί αύριο το μεσημέρι τα όργανα του ΚΙΝΑ, Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, όπου και αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν και οδήγησαν στην αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Στην δήλωση αποχώρησης του ο Β. Βενιζέλος, μιλά ευθέως, για «ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Εφόσον αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί, ότι ερμηνεύει σωστά, το πως αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη αυτήν την εξέλιξη, είναι φανερό, ότι το «νέο ΚΙΝΑΛ» μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την άποψή της, αλλά και ως… πολυτραυματίας από τις περιφερειακές εκλογές, αφού ο εκλεκτός της και μεγάλο φαβορί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έχασε τις εκλογές.

Η αυριανή σύσκεψη ωστόσο αναμένεται να χαρακτηριστεί από ένταση καθώς πολλά είναι τα στελέχη που διαφωνούν με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά, κυρίως ως προ πρόσωπο που επιλέχθηκε, τον Γιώργο Καμίνη, για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι ήδη έχουν εκφράσει την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το Κίνημα και από τα ψηφοδέλτια, εξέλιξη που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη.

 Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στα όργανα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Βενιζέλος «έχει πολιτικό και θεσμικό μέλλον μπροστά του». Ενώ από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης -που όμως θα λείπει από τη συνεδρίαση- σημείωσε ότι η εξέλιξη είναι «αρνητική, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».