Το αίτημα για πολιτική αλλαγή που εκφράστηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, πήρε πλέον χαρακτήρα ισχυρού ρεύματος στην κοινωνία.

Ο β' γύρος των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών έβαψε το χάρτη της Ελλάδος γαλάζιο, αφού στις 12 από τις 13 περιφέρειες επικράτησαν οι υποψήφιοι της ΝΔ -στο Βόρειο Αιγαίο επικράτησε πρόσωπο που προέρχεται από τη ΝΔ.

Αλλά και σε μεγάλους Δήμους - Περιφέρειες της χώρας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε ανατροπές που είχαν να συμβούν πάνω από μία δεκαετία.

Στην Αθήνα η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη ήταν σαρωτική (65,3%), όπως και του Γιώργου Πατούλη στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ο τέως δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, επικράτησε της Ρένας Δούρου στην Αττική με 66%.

Θριαμβευτική νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα (παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ), της Ρόδης Κράτσα στο Ιόνιο, έναντι του απερχόμενου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, του Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο επί του Πέτρου Τατούλη και του νέου πολιτικού Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα.

Σε πολλούς μεγάλους Δήμους της χώρας θριάμβευσαν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Ζωγράφου ή του Δήμου Αιγάλεω.

Αυτοί είναι οι δήμαρχοι που εξελέγησαν στην Αττική

Στον Πειραιά η μεγάλη νίκη του Γιάννη Μώραλη στον α' γύρο έγινε θρίαμβος στον δεύτερο γύρο.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε η μεγάλη ανατροπή, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να σαρώνει τον Νίκο Ταχιάο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή μαζί του για να τον συγχαρεί.

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής ήρθε να επισφραγίσει και η πρώτη δημοσκόπηση εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ.

Από την έρευνα φαίνεται ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ξεκάθαρη πλέον προοπτική αυτοδυναμίας.

Βάσει της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή:

ΝΔ: 31,5%-36,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,5%-27,5%
ΚΙΝΑΛ: 6,5%-9,5%
KKE: 6,5%-9,5%
ΧΑ: 4%-6%
Ελληνική Λύση: 3%-5%
ΜέΡΑ25: 2%-4%

Τα σενάρια για τις έδρες

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας με τη μέση τιμή στην πρόθεση ψήφου, υπάρχουν δύο σενάρια για τις έδρες.

Σενάριο 1 με έξι κόμματα στη Βουλή:
ΝΔ: 154 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 77 έδρες, ΚΙΝΑΛ: 25 έδρες, ΚΚΕ: 17 έδρες, ΧΑ: 15 έδρες, Ελληνική Λύση: 12 έδρες
Σενάριο 2 με επτά κόμματα στη Βουλή:
ΝΔ: 151 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 74 έδρες, ΚΙΝΑΛ: 23 έδρες, ΚΚΕ: 16 έδρες, ΧΑ: 15 έδρες, Ελληνική Λύση: 12 έδρες, Μέρα25: 9 έδρες.