Μπορεί πολιτικά η Νέα Δημοκρατία να δίνει μεγάλο βάρος στη νίκη που σημείωσε στις περιφερειακές εκλογές, κερδίζοντας με τους υποψηφίους τις 11 στις 13 περιφέρειες (12 μαζί με το Βόρειο Αιγαίο), ωστόσο ανώτερα κομματικά στελέχη που έχουν καλή γνώση του πολιτικού και εκλογικού χάρτη αναδεικνύουν τη σημασία της επικράτησης των “γαλάζιων” υποψηφίων σε πέντε συγκεκριμένους Δήμους, πέραν φυσικά αυτού της πρωτεύουσας, της Αθήνας.

Το μοναδικό Δήμο που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ενδιάμεσο των δύο γύρων ήταν το Αιγάλεω. «Το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή έγινε ήδη την προηγούμενη Κυριακή», τόνισε από εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη και πρόσθεσε: «Το δεύτερο μεγάλο βήμα για την πολιτική αλλαγή θα έρθει την Κυριακή που μας έρχεται εκλέγοντας τον Γιάννη Γκίκα δήμαρχο στο Αιγάλεω, και τον Γιώργο Πατούλη περιφερειάρχη Αττικής». Ο Γιάννης Γκίκας είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα κερδίσει το Δήμο Αιγάλεω, μια νίκη από τα δυτικά της Αθήνας με σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο για τη ΝΔ.

Οι άλλες τέσσερις νίκες ήρθαν επίσης σε Δήμους όπου ιστορικά υπερίσχυε η Αριστερά και ήταν παραδοσιακά πολύ δύσκολοι για τους υποψηφίους που είχαν άμεσα ή έμμεσα τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Οι τέσσερις νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι που έφεραν πολύ μεγάλη ικανοποίηση για τους λόγους αυτούς στην Πειραιώς είναι στον Κορυδαλλό ο Νίκος Χουρσαλάς, στην Καλαμαριά ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, στην Ικαρία ο Νίκος Καλαμπόγιας και στη Ρόδο ο Αντώνης Καμπουράκης.