Στις 26 Μαΐου ο ελληνικός λαός έδωσε το μήνυμα της αλλαγής και της πολιτικής ανανέωσης μέσα από την έκφρασή του στις κάλπες. Η κοινωνικά φιλελεύθερη φωνή του Κυριάκου Μητσοτάκη νίκησε τον λαϊκισμό του κυρίου Τσίπρα, αγγίζοντας την ψυχή και τη λογική του πολίτη. Για πρώτη φορά ο λαός μετα από σχεδόν 4 χρόνια έδειξε πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετος στην πολιτική της κυβέρνησης και ενίσχυσε την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας. Ενίσχυσε τη φωνή της αλήθειας, της λογικής και του μέτρου, απέναντι στα ψευδεπίγραφα συνθήματα διαχωρισμού των Ελλήνων.

Οι πολίτες αντιλήφθηκαν πως μια πολιτική η οποία από τη μια έχει εκτινάξει τους φόρους και από την άλλη μοιράζει μια φορά το χρόνο ψηφοθηρικά επιδόματα, κάθε άλλο πάρα καλό τους κάνει. Το αφήγημα πως ο κύριος Τσίπρας έχει τη στήριξη του λαού διαψεύστηκε μια για πάντα, γιατί ο λαός δεν ξεχνά με ένα επίδομα τι έχασε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο λαός δεν ξεχνά την καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τι στοίχισε σε αυτή τη χώρα. Ο λαός δεν ξεχνά το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που είχε προαναγγείλει ο κύριος Τσίπρας.

Ο λαός δεν ξέχασε, ούτε το ταμείο που δεσμεύει την δημόσια περιουσία για 100 χρόνια, ούτε το τέταρτο μνημόνιο.

Οι Έλληνες δεν ξέχασαν τη Μακεδονία μας.

Οι Έλληνες θυμούνται.

Το παρελθόν όμως είναι παρελθόν και για αυτό το λόγο ήρθε πλέον η ώρα να δούμε το μέλλον, στο οποίο δε χωρούν κραυγές, συνθήματα και λαϊκισμός. Άλλωστε σε αυτό συνηγορεί και το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας μιας ευρύτερης συμμαχίας, με ανθρώπους από όλους τους χώρους, χωρίς παρωπίδες και στερεότυπα, που θα μπορέσει να δώσει στον πολίτη αυτά που του στέρησαν. Την ίδια στιγμή ο κύριος Τσίπρας πολώνει και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παιχνίδι ωμού παλαιοκομματισμού και λαϊκίστικων υποσχέσεων, που θα αθετήσει όπως έχει κάνει τόσες φορές.

Η κοινωνία μας άλλωστε έχει αλλάξει και δεν μπορεί να μείνει άλλο προσκολλημένη στο ξεπερασμένο πολιτικό παραλήρημα του Σύριζα.

 Όμως οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου έδωσαν ακόμα ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που πολύ αγνόησαν, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό. Οι νέοι όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν ένα μεγάλο όχι στον κύριο Τσίπρα.

Είπαν όχι σε αυτόν που τους διώχνει στο εξωτερικό.

Είπαν όχι σε αυτόν που υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Είπαν όχι σε αυτόν που έχει επιτρέψει τα πανεπιστήμια από τόπος ελεύθερης έκφρασης ιδεών να είναι άβατα ανομίας και εγκληματικότητας.

Και είπαν το μεγάλο ναι στην αλλαγή και την πολιτική ανανέωση, είπαν το μεγάλο ναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά έσπασαν και επίσημα τα δεσμά που θέλουν την ψήφο των νέων να πηγαίνει στην αντίδραση και εγκαινιάστηκε μια νέα αλήθεια, αυτή της ορθολογικότητας και της κριτικής σκέψης.

 Με αρχή λοιπόν στις 2 Ιουνίου και με κατάληξη στις 7 Ιουλίου καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Καλούμαστε να στηρίξουμε την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγή απέναντι στον λαϊκισμό. Καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ακόμα και με άτομα με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό για ένα καλύτερο αύριο, γιατί πάνω απ’ όλα βρίσκεται η Ελλάδα.

Είναι χρέος μας να ενώσουμε παρά να χωρίσουμε τους Έλληνες.

 * Ο Φώτης Βρέκος είναι Οικονομολόγος (κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ – Υπεύθυνος Νεανικής Επιχειρηματικότητας.