Τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ανέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για όλους και για όλα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι «ένα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά, να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα».
«Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «τι μας είπαν χθες; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε; (…) Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο! (…) Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα».

Ο ίδιος τόνισε ότι άργησε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και, απαντώντας στο ερώτημα ότι ίσως να μην μπορούσε να γίνει αυτό όσο ο κ. Καμμένος ήταν στην κυβέρνηση, τόνισε πως έπρεπε να γίνει «συντεταγμένα και πιο νωρίς».
«Θα έπρεπε ο κ. Καμμένος να έχει εγκαταλείψει την κυβέρνηση πολύ νωρίτερα. Οταν η κυβέρνηση για να μην θίξει τον Καμμένο δεν κάνει καμπάνια για να πείσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οταν ο κυβερνητικός εταίρος καταγγέλλει τη Συμφωνία ως προδοσία. Πώς μπορείς να πείσεις τον κόσμο επαρκώς ότι έχεις δίκιο; Ετσι διευκόλυναν κόσμο να πάει στη ΝΔ».

Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν ούτε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν υπουργικές θέσεις. «Δεν έπρεπε να γίνει το άνοιγμα με μια δέσμευση ότι πολλοί που θα έρχονταν θα έπρεπε να γίνουν και μέλη της κυβέρνησης. Δεν είναι καλή εικόνα για τον κόσμο αυτό».

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να κάνει συμμαχίες, όχι να τσιμπολογάμε από δω κι από εκεί, με σεβασμό απέναντι σε όλους εμάς, ακούγοντας και τη γνώμη μας και να προχωρήσει σε ένα μέτωπο που να κερδίσει τη μάχη σε ένα μήνα».