Η 7η Ιουλίου και όχι η 30ή Ιουνίου θεωρείται πλέον η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Την περασμένη Κυριακή, όταν πλέον η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αγγίξει σχεδόν τις 10 μονάδες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τον β' γύρο των εκλογών (2 Ιουλίου) και να του ζητήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και την ημερομηνία των εκλογών.
Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 7η Ιουλίου, καθώς στις 2 Ιουλίου ολοκληρώνονται και τα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ δεν έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Παρά το γεγονός ότι θα κλείσει η Βουλή, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που όμως θα πρέπει να επικυρωθούν από την επόμενη Βουλή.
Αυτό ασφαλώς ισχύει και για τυχόν παροχές που θα επιχειρήσει να κάνει, στα πρότυπα των παροχών πριν τις Ευρωεκλογές με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.