«Έχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να πηγαίνουμε μπροστά. Άλλωστε το κρίσιμο δεν είναι αν θα πέσεις, αλλά θα σηκωθείς, όπως έγραψε χτες και ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος). Μαζί να σηκωθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το βασικό μας όπλο είναι ότι υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του και συνέχισε:

«Οφείλουμε να στηρίξουμε και να στηριχθούμε στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που μας δίνουν σαν αφετηρία ένα 24% του εκλογικού σώματος. Αριθμός σχεδόν αντίστοιχος με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014. Θα έχουμε έναν δύσκολο αγώνα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα. Λάβαμε το χθεσινό μήνυμα του λαού. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα χρόνια, κάναμε λάθη, συμβιβασμούς, απογοητεύσαμε κάποιους. Ενδεχομένως να έχουμε ευθύνη ότι τις δύσκολες ημέρες πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση ότι βάλαμε πολύ υψηλά τον πήχη».

«Λάβαμε το μήνυμα μιας κόπωσης μιας κοινωνίας έπειτα από οκτώ έτη μνημονίων. Μιας κοινωνίας που δεν πρόλαβε να νιώσει τις αλλαγές από την έξοδο από το μνημόνιο και από τα μέτρα ελάφρυνσης. Λάβαμε και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε με ποιους είμαστε και για ποιους παλεύαμε. Και γι αυτό το λόγο χθες το βράδυ δεν σφυρίξαμε κλέφτηκα μπροστά στο αποτέλεσμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, επιχείρησε να προχωρήσει σε άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, ενόψει των εθνικών εκλογών: «Είδαμε τον τρόπο που προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διεμβολήσει το ΚΙΝΑΛ. Τώρα ξέρουν καλά και ηγεσία και οι ψηφοφόροι, ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ,σημαίνει νίκη της ΝΔ που έχει μεταλλαχθεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουν καλά ότι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δεν μπορούν να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από το χώρο του κέντρου. Γιατί ο μόνος που κέρδισε ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα πρέπει να επανατοποθετηθούν».

«Ή κυβέρνηση ΝΔ με υπουργό τον Άδωνι ή προοδευτική κυβέρνηση»

«Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια που δεν αγνοεί τους πολίτες. Γι αυτό οι πολίτες που θα κληθούν στην κάλπη θα πάρουν την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον των ίδιων. Και όλοι γνωρίζουμε ότι άλλο είναι το δίλημμα της ευρωκάλπης και άλλο το δίλημμα των εθνικών εκλογών. (…) Τα διλήμματα και οι επιλογές όλων των πολιτών, θα είναι απολύτως ξεκάθαρα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα είναι οι δύο επιλογές, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: Ή θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, ή θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία. (…) Στις εκλογές το δίλημμα είναι αμίληκτο. Αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ερώτημα είναι σαφές. Θέλουμε μια κοινωνία του “εγώ” ή μια κοινωνία του “εμείς;” Προγραμματικά, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας».