Παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρεται να ετοιμάζει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά την βαριά ήττα της στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των τελευταίων ωρών το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου και νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να λάβει και τη σχετική απόφαση.

Πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις (ήδη στο παρασκήνιο κάποιοι κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή) λόγω της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές από την Νέα Δημοκρατία με διαφορά σχεδόν δέκα μονάδων, μια διαφορά που της στερεί την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Άλλωστε το γεγονός ότι η διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, είχε ήδη προκαλέσει ψιθύρους στους κόλπους της Δικαιοσύνης πως ενδεχομένως επίκειται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ως γνωστόν στις 30 Ιουνίου 2019 αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας όσο και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι νομικοί κύκλοι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει στην επιλογή του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση και έχοντας χάσει, ουσιαστικά, τη λαϊκή εντολή, δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα. Και μάλιστα την στιγμή που αυτό θα συμβεί σχεδόν μία εβδομάδα πριν την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα απο τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είναι το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα βρισκόταν στην παράδοξη θέση να διαθέτει δύο εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς στη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οι δύο, μάλιστα, εν δυνάμει μέχρι την 30η Ιουνίου 2019.

Ο υπουργός και το σενάριο παραίτησης

Χθες το απόγευμα, και μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής "πάγωσε" η διαδικασία για την ακρόαση των προεπιλεγέντων υποψήφιων αντεισαγγελέων του Άρειου Πάγου.

Η Διάσκεψη έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τις θέσεις του πρόεδρου και του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και εκκρεμούσε η οριστική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα από τα σενάρια που προτάθηκαν από υψηλόβαθμο υπουργό της κυβέρνησης προέκρινε ως λύση το ενδεχόμενο παραίτησης των δύο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που θα δημιουργούσε τετελεσμένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε θεσμική εκτροπή, κάτι που δείχνουν να συμμερίζονται και ανώτατοι παράγοντες πέριξ του Μαξίμου.

Είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι διαδικασίες

Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης άρχισε στις 13 Μαΐου 2019, λόγω προφανώς του άγχους της Κυβέρνησης για τις επικείμενες εκλογές. Το έναυσμα δόθηκε με πράξεις του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν των εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Στην συνέχεια οι υποψήφιοι πέρασαν από την ακρόαση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψήφισαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτισσα κυρία Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη σε πολύ κοντινή απόσταση αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη. Ακολούθησαν κατά σειρά ο Αρεοπαγίτης κ. Γεώργιος Χοϊμές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Αρεοπαγίτιτις κυρία Αρτεμισία Παναγιώτου.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε πρώτος ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ οι κυρίες Δ. Μπιτζούνη και Ε. Καλού έλαβαν από 9 ψήφους. Οι υπόλοιποι δικαστές που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Δήμητρα Κοκοτίνη, ο Βασίλης Πλιώτας κι ο Παναγιώτης Καραγιάννης.

Καλά γνωρίζοντες τα χώρου της Δικαιοσύνης επισημάνουν πως εάν η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν να σεβαστούν τους θεσμούς και τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης ωφείλουν να μην προχωρήσουν στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και να άφησαν το έργο αυτό στην επόμενη Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας καθώς μετά την 30η Ιουνίου και μέχρι την επιλογή των νέων Προέδρου και Εισαγγελέα, οι θέσεις καλύπτονται από τους αρχαιότερους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν στον Άρειο Πάγο αυτήν την περίοδο.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει, με ανακοίνωσή της, η Νεά Δημοκρατία.

Η Πειραιώς σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές».

«Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει η ΝΔ.

«Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», καταλήγει.

Η απάντηση Τζανακόπουλου

Στο ζήτημα του διορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικά σε ό,τι αφορά την επιλογή της 7ης Ιουλίου για τη διενέργεια των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της και η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή». Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης με μια ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως «Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.
Η χώρα έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών.
Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου;
Ποιόν αλήθεια φοβούνται»;

Μαλέλης: Αντιθεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη 

Για αντιθεσμική παρέμβαση έκανε λόγο ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Μαλέλης μιλώντας στην τηλεόραση του Action ξεκαθάρισε ότι εάν μια κυβέρνηση που πάει σε εκλογές ορίσει ηγεσία του Αρείου Πάγου θα είναι μια ακόμα θεσμική εκτροπή.
Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό σημείωσε με νόημα ο κ. Μαλέλης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει άμεσα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη.

Μανιτάκης: «Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος»

Ο κ. Μανιτάκης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», σχολιάζοντας την πληροφορία πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, τονίζει πως πρόκειται για «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος». Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μανιτάκη

«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο κ. Μανιτάκης θίγει και το συνταγματικό ζήτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση –η παρούσα ή μία υπηρεσιακή– θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. «Για να τις διενεργήσει η παρούσα», τονίζει, «θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η κυβέρνηση όμως στις δηλώσεις που έκανε, προκηρύσσει εκλογές χωρίς να επικαλεστεί τέτοιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά, οφείλει να παραιτηθεί και να διοριστεί μια υπηρεσιακή, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό είναι το συνταγματικά επιβεβλημένο και κοινοβουλευτικά ορθό»