Στις κάλπες προσέρχονται σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν για ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μάχη της κάλπης κορυφώθηκε τις τελευταίες ώρες με όλα τα πολιτικά κόμματα να εκθέτουν ενώπιον του ελληνικού λαού το πρόγραμμά τους ενόψει ευρωεκλογών.

Κατά γενική ομολογία, ο πολιτικός διάλογος στράφηκε κυρίως γύρω από εθνικά θέματα και μετατράπηκε σε μία πολιτική αντιπαράθεση με έντονη πόλωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Η ατζέντα των κομμάτων στράφηκε, κατά κύριο λόγο, γύρω από θέματα που απασχολούν την εθνική οικονομία αλλά και ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι πλευρές επιδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα των εκλογών καθώς, εκτός από το γεγονός ότι θεωρούνται πρόκριμα και άτυπο δημοψήφισμα ενόψει της λήξης της κυβερνητικής τετραετίας,  ενδέχεται να δρομολογήσουν εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας νωρίτερα από τις προβλεπόμενες. Στο κάδρο των εξελίξεων βρίσκεται η διενέργεια εθνικών εκλογών καθώς, αν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, αποδοκιμάσει με την ψήφο του τις πολιτικές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δίλημμα που θέτει για έγκριση ή απόρριψη των μέτρων που έχει εξαγγείλλει και εφαρμόζει, ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες».

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο υπουργός επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε: «Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική».

Αλλού ψηφίζουμε για ευρωεκλογές - περιφέρεια και αλλού για δήμο

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα και όχι σε ένα. Συγκεκριμένα:

Στο Α Τμήμα οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια

Στο Β Τμήμα οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για Δήμο και Κοινότητα

Η επιλογή των δύο διαφορετικών τμημάτων έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να:

Αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα

Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα, ενώ προσθέτουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τσεκάρουν σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουν. Για να το μάθουν θα πρέπει να είτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», είτε καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Η διαδικασία για να μάθει κανείς πού ψηφίζει μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ απλή. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζουν και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται.

Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Σταυροί για τις περιφερειακές εκλογές

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σταυροί στις δημοτικές εκλογές

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Στις κοινότητες

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Πότε ένα ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται άκυρο

Όταν έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο, έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση, έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σημεία.

Τέλος, χαρακτηρίζεται άκυρο αν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες -Μπορώ να μη ψηφίσω;

Την Κυριακή 26 Μαΐου, ημέρα διενέργειας των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και έκτοτε δεν θα γίνεται δεκτή καμία ψήφος.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ελεύθερη η διέλευση στα διόδια την ημέρα των εκλογών

Η διέλευση από τα διόδια των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας θα γίνεται δίχως την καταβολή αντιτίμου. Σύμφωνα με την απόφαση, το μέτρο αφορά όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και την Αττική Οδό.

Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις 00:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή), μέχρι και τα μεσάνυχτα (24:00) της Κυριακής, 26ης Μαΐου.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)

Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου

Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)

Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)

Εγνατία Οδός

Αττική Οδός

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκδώσει ειδική οδηγία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν για τους σκοπούς των εκλογών.

Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, η διέλευση από τα διόδια -για τους δικαστικούς αντιπροσώπους- θα είναι ελεύθερη τόσο από το πρωί της Παρασκευής (24 Μαΐου), έως και τα μεσάνυχτα (ώρα 24:00) της προσεχούς Δευτέρας, επομένης των εκλογών, 27 Μαΐου.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να επιδεικνύουν το έγγραφο τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου και δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.