Την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν από τις εκλογές έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς έθεσε το δίλημμα πώς εάν δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε, όλα είναι ανοιχτά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ο κόσμος ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια. Στο βαθμό που ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού, θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω.

Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά. Αν εγκρίνουν, αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Σχολιάζοντας την δημοσκόπηση της εφημερίδας «Παραπολιτικά», όπου η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα 7,8 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, είπε: «Πάλι καλά γιατί πριν από μία εβδομάδα έλεγαν για 17,8% και τώρα για 7,8%. Το 7,8% είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας», ενώ αναφερόμενος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις χλεύασε τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης «σε κλειστούς χώρους, βγάζοντας την μπέμπελη καλοκαιριάτικα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του STAR, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το τί θα κάνει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις -στις οποίες προηγείται σαφώς η Νέα Δημοκρατία- σημείωσε πως εάν οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα διαμορφωθούν είναι τέτοιοι που να επιβραβεύουν το σχέδιο της ΝΔ τότε θα προκύψει ζήτημα «λαϊκής νομιμοποίησης» των μέτρων της κυβέρνησης. «Κυριακή κοντή γιορτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ενώ, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν γίνεται το… Βατερλό που έρχεται, μοιράζει… χρήματα και για άλλη μια φορά καταφεύγει στους συνταξιούχους, τους οποίους όχι μόνο απογοήτευσε, αλλά και τους εξόργισε με την υποτιθέμενη «13η σύνταξη».

Επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θέτει ξεκάθαρα θέμα εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ακόμη και με μία ψήφο», λένε πλέον στελέχη της αντιπολίτευσης θυμίζοντας ότι το 2014 ο ίδιος ο Τσίπρας το είχε πει ενώ με νίκη με 3,8% είχε πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ζητήσει εκλογές και μιλούσε για μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Η δήλωση του κ. Τσίπρα μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα καθώς, εφόσον αποδοκιμαστεί ο ίδιος και το σχέδιο που κατέθεσε τότε θα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της πρόωρης κάλπης στις 23 ή στις 30 Ιουνίου.