Σε ισχυρό χαρτί στα χέρια της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς για την προώθηση των κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσεται το νομοσχέδιο “EastMed Act” καθώς, από το απόγευμα της Τετάρτης οπότε και κατετέθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρίσκεται επίσημα και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το νομοσχέδιο που τυγχάνει διακομματικής υποστήριξης από βουλευτές προερχόμενους από τις αντίστοιχες επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων εισήχθη στη Βουλή από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Κασφίκη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει την ένταξη των τελευταίων εξελίξεων στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, είναι παρεμφερές με το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που έχει κατατεθεί στη Γερουσία από τους Μπομπ Μενέντεζ και Μαρκ Ρούμπιο, και το οποίο αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών που βάζει στο επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας και ελληνικά θέματα», σχολιάζει στα Parapolitika ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council / HALC), Έντι Ζεμενίδης, και συμπληρώνει: «Πρώτη φορά έχουμε και στα δύο σώματα του Κογκρέσου ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τα ελληνικά θέματα. Οι Αμερικανοί θέτουν την Ελλάδα και την Κύπρο στο επίκεντρο της στρατηγικής τους».

Έντι Ζεμενίδης: «Η μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία των τελευταίων ετών στην Ουάσιγκτον»

Παράλληλα, ο κ. Ζεμενίδης επισημαίνει ότι οι κ.κ. Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τεντ Ντόιτς αποτελούν σημαίνοντα στελέχη στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενώ διευκρινίζει τη σημασία της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και από την αρμόδια Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα της υπόλοιπης Ευρώπης. «Ο κ. Μπιλιράκης και η οικογένειά του έπαιξαν διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών ζητημάτων στο Κογκρέσο» αναφέρει ο κ. Ζεμενίδης αναφορικά με τον τρίτο εισηγητή του νομοσχεδίου και καταλήγει λέγοντας ότι «η συνεισφορά του στην προώθηση των ελληνικών θέσεων θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ…

Ο ρεπουμπλικάνος  Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα, κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή, σημείωσε: «Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου [...] Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ» ενώ συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο».

Γκας Μπιλιράκης: «Αν μπορέσουμε να το περάσουμε [...] θα κάνουμε σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ»

Από τη δική του πλευρά, ο δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν από το Ροντ Άιλαντ αναφέρθηκε στη «μακρόχρονη συμμαχία και σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων αλλά και τις κυρώσεις από αμερικανικής πλευράς στην Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα F-35.

Τέλος, ο δημοκρατικός Τεντ Ντόιτς από τη Φλόριντα τόνισε πως «αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή» για να συμπληρώσει πως προσβλέπει στην υπερψήφιση του διακομματικού νομοσχεδίου.


…ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Ιδιαίτερη ρόλο για την προώθηση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η στήριξη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee / AJC) που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των θέσεων της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ουάσιγκτον ενώ, παράλληλα, βρίσκεται και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική πλευρά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ο κ. Ζεμενίδης επισημαίνει πως στις 4 Ιουνίου η Επιτροπή θα διεξάγει το μεγάλο συνέδριό της στην Ουάσιγκτον, όπου στην ατζέντα της συζήτησης θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδεικνύοντας πως τυγχάνει υποστήριξης και από την αμερικανοεβραϊκή πλευρά.

Η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC, Julie Rayman, σημείωσε για το νομοσχέδιο: «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».