Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησαν τον καθαρισμό της πρόσοψης της Βουλής μετά από την καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές και καπνογόνα το μεσημέρι της Τρίτης. Με πιεστικά και ειδικό υγρό τα συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν το «έργο» των μελών της οργάνωσης διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν δόθηκε άδεια στον εκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη αμηχανία, αφού παραμονές των εκλογών – και ενώ εκείνη τάζει… λαγούς με πετραχήλια - φαίνεται ανίκανη να προστατεύσει, όχι μόνο τους απλούς πολίτες αλλά μέχρι και τον ναό της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι πως σήμερα όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες υποτιμούν με όποιο τρόπο μπορούν το γεγονός, ενώ ορισμένες το έχουν εξαφανίσει εντελώς…



Βέβαια η αμηχανία ενισχύεται και από το «βεβαρημένο παρελθόν» των κυβερνητικών στελεχών στην προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη δράση του Ρουβίκωνα -που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον δολοφόνο της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από τη άλλη πλευρά, οι βανδαλισμοί στους τοίχους του Κοινοβουλίου προκάλεσαν την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως «ο Ρουβίκωνας δρα με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης. Στην πρώτη επίθεση θυμάμαι τους είχε στείλει ο πρόεδρος της Βουλής σπίτι τους, με ταξί. Δεν είναι δυνατόν ο φρούραρχος να είναι ακόμα στη θέση του μετά από αυτό που έγινε. Αυτό που γίνεται είναι συμπαράσταση σε έναν καταδικασμένο αμετανόητο δολοφόνο».

Στον τρόπο που αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Βουλής παλαιότερες επιθέσεις του Ρουβίκωνα στη Βουλή αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας τι είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2017, όταν μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στη Βουλή απαιτώντας την αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή. Για ακόμα μία φορά οι αστυνομικοί που είχαν τη φύλαξη της Βουλής αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας έριξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Η συνέχεια όμως ήταν τραγελαφική. Οι διαδηλωτές μετά τη διαμαρτυρία τους περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς, προσήχθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Ωστόσο, μετά από εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση -σε συνεννόησή του με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα- οι προσαχθέντες επέστρεψαν -ως επιβάτες- με αστυνομική κλούβα από τη ΓΑΔΑ στη Βουλή και αφέθηκαν ελεύθεροι...

Αλλά και με αφορμή τη χθεσινή επίθεση, οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση προκάλεσαν ερωτήματα. Αφού ναι μεν χαρακτήρισε την ενέργεια «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική», έσπευσε όμως μετά να διευκρινίσει ότι: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο, απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

Tην ίδια ώρα ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα έχει γίνει... τουριστικό θέαμα με τους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας να σταματούν έξω από τη Βουλή και να βγάζουν selfies με φόντο τις μπογίες.