Το μη παθολογικό νευρικό γέλιο εκδηλώνεται περισσότερο σε περιστάσεις ή σε χώρους που αυτό δεν είναι επιτρεπτό, όπως παραδείγματος χάριν σε κηδείες, σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες. Σε αυτούς τους χώρους κυρίως απαιτείται ησυχία και αυτοπειθαρχία. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος, ένταση καθώς και οι καθημερινοί μικρόπονοι το νευρικό αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας που επινοεί ο οργανισμός μας με σκοπό να εκτονώνεται από το άγχος και το στρες, όπως και από τη συσσωρευμένη ένταση που νιώθει. ’λλωστε το ότι μετά από μια κρίση νευρικού γέλιου ηρεμούμε τελείως δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί λογική συνέχεια της εκτόνωσης μας.

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να γελάμε νευρικά;

Γελάμε νευρικά όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους και έντασης. Συνεπώς το γέλιο μας αυτό είναι μη αρμόζον κοινωνικά και μας κάνει να φαινόμαστε αμήχανοι στους γύρω μας οι οποίοι γυρίζουν να μας κοιτάξουν. Η νευρικότητα και η αμηχανία που μας δημιουργούν τα αδιάκριτα βλέμματα των γύρω μας είναι ουσιαστικά και ο λόγος που δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Με το γέλιο ο οργανισμός μας ξεσπάει δίνοντας μας την αίσθηση ότι αμυνόμαστε στα συναισθήματα που μας προκαλούν έντονα το αίσθημα του άγχους και της έντασης. Το νευρικό γέλιο λοιπόν αποτελεί έναν φαύλο κύκλο τον οποίο δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε απόλυτα.

Τι μας προσφέρει το νευρικό γέλιο;

Το νευρικό γέλιο συχνά εκδηλώνεται απέναντι σε θέματα ταμπού, όπως καταστάσεις που αφορούν το θάνατο ή το σεξ. Αποτελεί ένα μυστηριώδες φαινόμενο και θεωρείται μηχανισμός άμυνας απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το γέλιο αποτελεί το μήνυμα που δίνεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο για να μεταφέρει το μήνυμα ότι είμαστε φιλικοί και νιώθουμε ασφάλεια. Το νευρικό γέλιο αποτελεί μια έκφραση άρνησης της έντασης και μια προσπάθεια του ατόμου να νιώθει ασφαλές.