Το DDT είναι μια ισχυρά τοξική χλωριούχος ένωση με εντομοκτόνο δράση και μια νέα μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι η επικίνδυνη ουσία συνδέεται και με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα DDT όταν ήταν ακόμη έμβρυα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν μικρότερη έκθεση στο εντομοκτόνο.

Για την ακρίβεια, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα DDT κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνου του μαστού!

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που κάλυπταν διάστημα 54 ετών και αφορούσαν σε 9.300 γυναίκες και από το συνολικό δείγμα, οι 118 γυναίκες είχαν διάγνωση για καρκίνο του μαστού.

Η βασική συντάκτης της νέας μελέτης Μπάρμπαρα Κον κρατά κάποιες επιφυλάξεις ακόμη και αναφέρει: 

"Οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον θεωρούνται εδώ και χρόνια πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες που να αφορούν σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία".