Θέλετε κάποιος δικός σας άνθρωπος να σταματήσει την κακή συνήθεια του καπνίσματος; Τότε δωροδοκήστε τον! Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα, όπως υποστηρίζει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England journal of Medicine.

Η μελέτη είχε διάρκεια ένα έτος, ενώ για τις ανάγκες της, περισσότεροι από 2.500 εθελοντές από τις ΗΠΑ χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Στη μία από αυτές τις ομάδες, η ανταμοιβή για να μην καπνίζει δινόταν ατομικά στον καθένα, αλλά και υπήρχε και ομαδική ανταμοιβή, για την προσπάθεια όλης της ομάδας.

Στις άλλες 3 ομάδες προβλεπόταν στην αρχή της μελέτης μία ατομική κατάθεση του ποσού των 150 δολαρίων από το κάθε μέλος, ποσό που αυτός που θα κατάφερνε να διακόψει το κάπνισμα, θα έπαιρνε στο τέλος της προσπάθειας. 

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι πιο αποτελεσματική ήταν η πρώτη ομάδα, δηλαδή αυτή που έπαιρνε χρήματα προκαταβολικά για να μην καπνίζει.

Ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης δρ Scott ​​Halpern, από το Πανεπιστημιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε: "Βρήκαμε ότι τα προγράμματα επιβράβευσης ήταν πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι καταθέσεις συνολικού ποσού επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει εξαρχής και ήταν περισσήταν περισσότερο δεσμευμένοι με την επιτυχία του στόχου τους" .