ΓΙΑ 12 ΜΙΚΡΑ ΚΕΪΚ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 5΄  
ΚΟΣΤΟΣ: 0,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Μελωμένα κεϊκάκια με πορτοκάλι & καρύδια
Υλικά
Για τα μελωμένα καρύδια
2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
1/3 κούπας μέλι
1 κούπα καρύδια, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για τα κεϊκάκια (ζύμη)
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
4 μεσαία αβγά
2 κούπες λευκή ζάχαρη
1 κούπα καλαμποκέλαιο + 3-4 κ.σ. για το λάδωμα 
1 κούπα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 βανιλίνη

Εκτέλεση
Μελωμένα καρύδια: Σε μια μικρή αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μέλι. Μαγειρεύουμε το μείγμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα υλικά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Κεϊκάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά 12 μικρά μεταλλικά στρογγυλά φορμάκια για κέικ. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε τα αβγά και τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, την κρέμα γάλακτος και τη βανιλίνη. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα του αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα. 
Σύνθεση: Μοιράζουμε το μείγμα με τα μελωμένα καρύδια στα 12 φορμάκια (περίπου 2 κ.σ. στο καθένα). Στη συνέχεια μοιράζουμε στα φορμάκια τη ζύμη αφήνοντας τουλάχιστον 2 εκ. απόσταση από το χείλος τους ώστε να έχουν το περιθώριο να φουσκώσουν. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς. Τα αναποδογυρίζουμε (όλα μαζί σε μια πιατέλα ή ένα ένα σε μικρά πιατάκια) φροντίζοντας να μη μείνει καθόλου από το μείγμα καρυδιών στα φορμάκια. Σερβίρουμε ζεστά γαρνίροντας με λίγη κρέμα γάλακτος και ξύσμα πορτοκαλιού. 

TIPS: Μην αφήσετε τα κέικ να κρυώσουν πάνω από 5 λεπτά, καθώς η καραμέλα με το μέλι και τα καρύδια θα σφίξει και το ξεφορμάρισμα θα γίνει πιο δύσκολο.
Αντικαταστήστε τα καρύδια με κάσιους, πεκάν ή οποιονδήποτε άλλον αφράτο ξηρό καρπό προτιμάτε. 

ΠΗΓΗ:alatikaipiperi.gr