Το περίεργο φαινόμενο με το «κόκκινο φως» κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε ορατό σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη το βράδυ της Κυριακής (05.11.2023). Το θέαμα αυτό είχαν την ευκαιρία να το αντικρίσουν και στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις βαλκανικές χώρες και καταλήγει να φωτίζει και τον ελληνικό ορίζοντα.

Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Η αιτία που έφτασε μέχρι τα Βαλκάνια είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για ένα φαινόμενο που γίνεται ορατό μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Ποια είναι η εξήγηση αυτού του φαινομένου;

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλας οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα, ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν ωστόσο προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.