Υπάρχουν ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν,  ήταν το συμπέρασμα από την παρέμβαση των επιστημόνων της NASA, που διοργάνωσαν την Τετάρτη την πρώτη και μοναδική δημόσια συνεδρίαση της ομάδας τους που συγκροτήθηκε πέρυσι.

 Στόχος της ομάδας είναι να μελετήσει τα άγνωστα ανεξήγητα φαινόμενα (UAP ή UFO) , τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα ερωτήματα στην κοινή γνώμη και τους επιστήμονες.

 Η 16μελής ομάδα μελέτης πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας, αυτό όμως αναμένεται για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Η έρευνα της ομάδας βασίστηκε αποκλειστικά σε μη διαβαθμισμένο υλικό.

 Η συνεδρίαση της Τετάρτης αντιπροσωπεύει τις «τελικές διαβουλεύσεις» της ομάδας πριν από την έκδοση της έκθεσης, επισημαίνει το CBS.

 Η NASA ορίζει τα UAP ως «παρατηρήσεις γεγονότων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν από επιστημονική άποψη ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα».

 Εκατοντάδες στρατιωτικοί και εμπορικοί πιλότοι έχουν αναφέρει ότι συνάντησαν ασυνήθιστα αντικείμενα που ταξίδευαν με μεγάλες ταχύτητες χωρίς να δείχνουν ότι έχουν καμία μέθοδο προώθησης, προκαλώντας σύγχυση στους επιστήμονες και τους στρατιωτικούς αναλυτές που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευσή τους.

 Στην παρέμβασή του ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, αστροφυσικός και πρόεδρος της ομάδας, έδωσε μια πρόγευση από τα συμπεράσματα της ομάδας.

 Όπως είπε η μελέτη τους υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας σχετικά με τα UAPs από τον κυβερνητικό αλλά και τον εμπορικό τομέα.

 Έκανε λόγο για «μη συστηματικές και κατακερματισμένες σε διάφορες υπηρεσίες» προσπάθειες συλλογής δεδομένων για τα UAPs. Εξήγησε ακόμη ότι «απαιτείται στοχευμένη συλλογή δεδομένων», καλή επιμέλεια και επαρκείς αναλύσεις. Ωστόσο ούτε και αυτό μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δοθεί εξήγησε για όλα τα UAP.

 Το ενδιαφέρον για αυτά τα «ανώμαλα φαινόμενα» έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ίδρυσε μάλιστα γραφείο έρευνας σχετικά με τα UAP.

 Ο επικεφαλής αυτού του γραφείου είπε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ότι η πλειονότητα των αναφορών που εξέτασε η ειδική ομάδα έχει «βαρετές εξηγήσεις» παρά το ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παραμένουν στην πράξη ανεξιχνίαστες λόγω της έλλειψης δεδομένων.

 Το γραφείο έρευνας έχει λάβει συνολικά περίπου 800 αναφορές – πριν από ένα μήνα είχε κάνει λόγο για 650 αναφορές. Αλλά από αυτές μόνο το 2% με 5% των περιπτώσεων είναι «ανώμαλες».