Παρακολουθώντας την ταινία «Ποντικομικρούλης» (Stewart Little) του 1999, ένας Ούγγρος ιστορικός Tέχνης κατάφερε να εντοπίσει έναν… πίνακα που θεωρούνταν χαμένος.

Πρόκειται για την «Κοιμωμένη Κυρία με το Μαύρο Βάζο», μια ελαιογραφία του 1927-1928 του Ρόμπερτ Μπερένι. Ο πίνακας απεικονίζει τη σύζυγο του ζωγράφου με ένα μπλε φόρεμα να κοιμάται πίσω από ένα τραπέζι στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα μαύρο βάζο. Το έργο τέχνης πουλήθηκε το 1928 και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρούνταν χαμένο.

Και μπορεί ο πίνακας να εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1920, αλλά ο Ούγγρος ιστορικός τέχνης Γκεργκέλι Μπάρκι τον αναγνώρισε αμέσως, παρόλο που είχε δει μόνο μια ξεθωριασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία του από μια έκθεση το 1928. Το έργο τέχνης είχε χρησιμοποιηθεί ως... σκηνικό για ταινίες. Ήταν το πρωτότυπο.

Ο Γκεργκέλι Μπάρκι έστειλε μια σειρά από email στο προσωπικό των στούντιο της ταινίας, της Sony Pictures και της Columbia Pictures, και έλαβε μια απάντηση από μια πρώην σκηνογράφο της ταινίας - δύο χρόνια αργότερα. «Είπε ότι η φωτογραφία ήταν κρεμασμένη στον τοίχο της», ανέφερε ο ιστορικός Τέχνης. «Τον είχε αγοράσει σχεδόν για ψίχουλα σε ένα κατάστημα με αντίκες στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, νομίζοντας ότι η avant garde κομψότητά του ήταν τέλεια για το σαλόνι του Στιούαρτ Λιτλ», προσθέτει. 

Ο πίνακας πουλήθηκε για 40 δολάρια σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία στον οίκο δημοπρασιών St Vincent de Paul στο Σαν Ντιέγκο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον συλλέκτη έργων τέχνης Μάικλ Χέμπστεντ. Εκείνος τον πούλησε σε ένα κατάστημα με αντίκες στην Πασαντίνα για 400 δολάρια. Ο πίνακας αγοράστηκε από το κατάστημα από τον σκηνογράφο, για λογαριασμό της Sony Pictures, αντί 500 δολαρίων

Ο πίνακας πουλήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014 σε έναν Ούγγρο συλλέκτη που δεν κατονομάστηκε για 285.700 δολάρια. Λόγω της δημοσιότητας που δημιουργήθηκε από την ασυνήθιστη εκ νέου ανακάλυψή του, έχει περιγραφεί ως ο πιο ευρέως γνωστός ουγγρικός πίνακας.

Για την ιστορία, στην παιδική ταινία πρωταγωνιστούσαν οι Μάικλ Τζέι Φοξ, Τζίνα Ντέιβις, Χιου Λόρι και Νέιθαν Λέιν.