Το ταξίδι του από τη Γαλλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ένα αντίγραφο μικρότερης κλίμακας του Αγάλματος της Ελευθερίας, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκανε πριν από έναν αιώνα η μεγάλη αδερφή του, η οποία τώρα κοιτάζει πάνω από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το αντίγραφο, ύψους 2,83 μέτρων, το δανείζει ένα μουσείο του Παρισιού στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 χρόνια, με στόχο να ενισχύσει τη γαλλοαμερικανική φιλία.

«Η γαλλο-αμερικανική φιλία θα επισφραγιστεί κάτω από το σύμβολο της ελευθερίας», δήλωσε ο Ολιβιέ Φαρόν, γενικός διευθυντής του Conservatoire National des Arts et Metiers, του ιδρύματος που επιβλέπει το μουσείο. «Θα ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό θέλουμε».

Η μεγαλύτερη έκδοση του αγάλματος της Ελευθερίας είχε δοθεί ως δώρο από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ολοκληρώθηκε το 1886.

Το μικρότερο αντίγραφο σχεδιάστηκε το 1878 από τον Frédéric Auguste Bartholdi, τον ίδιο γλύπτη που - με τη βοήθεια του μηχανικού Gustave Eiffel - δημιούργησε και τη μεγαλύτερη έκδοση.