Μέχρι τώρα και για πολλές δεκαετίες η επικρατούσα θεωρία ανέφερε ότι υπάρχει μόνο ένα είδος καμηλοπάρδαλης στον κόσμο και ότι είχαν αναπτυχθεί κάποια υποείδη. Το 2016 για πρώτη φορά έγινε λόγος για ύπαρξη περισσότερων ειδών και τώρα μια μεγάλη γενετική ανάλυση αποδεικνύει ότι υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη καμηλοπάρδαλης που διαφέρουν μάλιστα πολύ μεταξύ τους όπως για παράδειγμα διαφέρει η καφέ αρκούδα από την πολική.


Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Κέντρου Διερμήνευσης Γενετικής Βιοποικιλότητας LOEWE στην Γερμανία οι οποίοι είχαν υποδείξει πριν από πέντε χρόνια την ύπαρξη πολλών ειδών καμηλοπάρδαλης και αποφάσισαν να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από δεκάδες καμηλοπαρδάλεις οι οποίες ζουν σε διάφορες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη και συνολικά επτά υποείδη. Τα ονόματα που δόθηκαν στα νέα είδη είναι Βόρεια καμηλοπάρδαλη, Μασάι καμηλοπάρδαλη, Νότια καμηλοπάρδαλη και Δικτυωτή καμηλοπάρδαλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα τέσσερα είδη άρχισαν να εξελίσσονται ανεξάρτητα το κάθε ένα από τα υπόλοιπα πριν από 370-230 χιλιάδες έτη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι καμηλοπαρδάλεις του κάθε είδους προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά μέλη τους είδους τους για αναπαραγωγή και αυτή η συμπεριφορά αλλάζει μόνο όταν οι καμηλοπαρδάλεις βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Η νέα μελέτη αναμένεται εκτός των άλλων να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης της καμηλοπάρδαλης οι πληθυσμοί των οποίων μειώνονται δραματικά εδώ και δεκαετίες για διαφόρους λόγους όπως η λαθροθηρία, ο περιορισμός του φυσικού τους περιβάλλοντος και οι κλιματικές αλλαγές.