Ένας συμπαθέστατος σκυλάκος ράτσας Αλαμπάι απέσπασε το βραβείο θάρρους σε μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή στο Τουρκμενιστάν.

Το Τουρκμενιστάν καθιέρωσε μια νέα γιορτή αφιερωμένη στην εθνική φυλή ποιμενικών σκύλων Αλαμπάι, στην οποία ο μακροχρόνιος ηγέτης του έχει ήδη ανεγείρει επιχρυσωμένο μνημείο και έχει γράψει μια ωδή.

Η νέα γιορτή πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με ένα φεστιβάλ που γιορτάζει τη φυλή αλόγων Akhal-Teke, την οποία το Τουρκμενιστάν θεωρεί επίσης μέρος της εθνικής του κληρονομιάς.

Η ημέρα Αλαμπάι περιελάμβανε διαγωνισμό για να βρει τα καλύτερα από τα μεγάλα σκυλιά. Ο πρόεδρος Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέ, ο οποίος διοικεί το απομονωμένο στην έρημο έθνος των 6 εκατομμυρίων από το 2007, απένειμε το κορυφαίο βραβείο θάρρους σε έναν σκύλο της συνοριοφυλακής.

Ο γιος του προέδρου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σερντάρ Μπερντιμαχάμεντοφ, απένειμε το βραβείο που περιλάμβανε μετάλλιο για τον σκύλο και ένα αυτοκίνητο για τον χειριστή του.

Οι αρχές διοργάνωσαν επίσης έναν αγώνα για καθαρόαιμους Akhal-Teke, άλογα γνωστά για το κομψό ανάστημα και τη γυαλάδα τους.

Τα σκυλιά και τα άλογα αποτελούν πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την πρώην Σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με το Αφγανιστάν και χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς παραδοσιακούς βοσκούς.

Πέρυσι, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα επιχρυσωμένο άγαλμα της Αλαμπάι σε έναν πολυσύχναστο κύκλο κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, Ασγκαμπάτ. Σε μία άλλη διασταύρωση υπάρχει ένα άγαλμα, επίσης επικαλυμμένο με χρυσό, του ίδιου του προέδρου Μπερντιμαχάμεντοφ, που κάθεται πάνω σε άλογο.