Περισσότεροι από 200.000 βουδιστές οπαδοί συγκεντρώθηκαν μέσω Zoom για να παρακολουθήσουν μία ετήσια τελετή προσευχής με φανάρια που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη για να σηματοδοτήσει την ημέρα Μάχα Μπούχα, μία από τις πιο ιερές αργίες της συγκεκριμένης θρησκείας.

Το τελετουργικό ξεκίνησε με μια προσευχή σε Πάλι, τη γλώσσα των αρχαίων βουδιστικών γραφών, από ένα βάθρο μέσα σε μια ιερή στούπα (βουδιστικό μνημείο), μετά την οποία εκατοντάδες μοναχοί ντυμένοι με επίσημη ενδυμασία άναψαν μια «θάλασσα» από φανάρια εν μέσω ψαλμών.

Η ημέρα Μάχα Μπούχα, ένα από τα σημαντικότερα βουδιστικά φεστιβάλ, συνδέεται χρονικά με την πανσέληνο του Φεβρουαρίου και προσελκύει συνήθως δεκάδες χιλιάδες πιστούς στον ναό Dhammakaya στα περίχωρα της Μπανγκόκ

Αλλά φέτος ο ναός έχει τοποθετήσει μία οθόνη LED μήκους 280 μέτρων όπου οι πιστοί μπορούν να παρευρεθούν τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης λόγω των περιορισμών για τον Covid-19.

«Λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, πραγματοποιούμε τη φετινή τελετή με διαδικτυακή σύνδεση. Κανονικά, θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αφοσιωμένοι που παρευρίσκονται και ανάβουν τα φανάρια τους εδώ», είπε στο Reuters ο Πα Σανιτγουόνγκ Βουτισανγκού, εκπρόσωπος επικοινωνίας του ναού.

«Με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε άτομα μέσω του Zoom, ώστε οι λάτρες να μπορούν να συμμετάσχουν μαζί μας online».

Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον Ταϊλανδοί αλλά συμμετείχαν και βουδιστές από άλλες χώρες. Μια επιλεγμένη ομάδα 1.000 πιστών παραβρέθηκαν με φυσική παρουσία στον ναό για να ανάψουν τα φανάρια για λογαριασμό όσων συμμετείχαν εικονικά.

Το φεστιβάλ εορτάζει την ημέρα που 1.250 μοναχοί συγκεντρώθηκαν για να χειροτονηθούν από τον Βούδα πριν από 2.500 χρόνια.