Εβραίος πρόσφυγας που ξέφυγε από τη λαίλαπα των εκτελέσεων των ναζί δραπετεύοντας με την οικογένειά του από την Αυστρία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άφησε στη διαθήκη του 2 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό χωριό Σαμπόν-σιρ-Λινιόν (Chambon-sur-Lignon) προς όφελος των κατοίκων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που τους έκρυψαν και μέχρι το τέλος του πολέμου τους προστάτευσαν από τις διώξεις των ναζί.

Ο Εβραίος Ερίκ Σβαμ έφτασε πρόσφυγας στο χωριό της νοτιοανατολικής Γαλλίας, με τους γονείς και τη γιαγιά του τον Φεβρουάριο του 1943. Έφτασαν εκεί από το στρατόπεδο του Rivesaltes το 1942, μια από τις πολλές οργανώσεις που λειτουργούσαν ως φυλακές για τους Εβραίους, όπου ζούσαν διωγμένοι από τους ναζί.

Ο πατέρας του Σβαμ ήταν γιατρός και τοποθετήθηκε σε ένα παιδικό σπίτι υπό την αιγίδα του Secours Suisse, υποτομέα του Ερυθρού Σταυρού Ελβετίας, που βοήθησε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μητέρα του Μαλσί εργάστηκε επίσης εκεί και δημιούργησε μάλιστα μια βιβλιοθήκη μέσα στο στρατόπεδο. Από αυτό φέρεται πως τους βοήθησε να δραπετεύσουν ο Φρίνταλ Ράιτερ ένας νεαρός Ελβετός κοινωνικός λειτουργός, μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου Rivesaltes τον Νοέμβριο του 1942. Από τα ημερολόγιά του υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία της οικογένειας Σβαμ. Κρύφτηκαν στο σχολείο του χωριού και παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι το 1950. Αργότερα, ο Σβαμ σπούδασε φαρμακοποιός στο Πανεπιστήμιο της Λιόν και παντρεύτηκε μια καθολική από την περιοχή κοντά στη Λιόν, όπου ζούσαν, ενώ οι γονείς του επέστρεψαν στην Αυστρία.

Ο Σβαμ πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 90 ετών και αποφάσισε να κάνει το χωριό έναν εκ των δικαιούχων της περιουσίας του σε «ευγνωμοσύνη» για τη στάση των κατοίκων του πριν από 78 χρόνια. «Είναι ένα μεγάλο ποσό για το χωριό», δήλωσε ο δήμαρχος Ζαν Μισέλ Εϊρό στο CNN, ο οποίος διευκρίνισε πως θέληση του Σβαμ είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, ιδίως για υποτροφίες. Το Σαμπόν-σιρ-Λινιόν, βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία και κατοικούνταν από μια μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για την προσφορά καταφυγίων σε όσους έχουν ανάγκη και σε όσους διώκονταν για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους.

Περίπου 2.500 Εβραίοι προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το χωριό, των οποίων οι κάτοικοι τιμήθηκαν ως «Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών» από το Ισραήλ με το βραβείο Yad Vashem Holocaust.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ