Σε έναν ναό στα περίχωρα της Μπανγκόκ, πολλοί συρρέουν καθημερινά για να συμμετάσχουν σε μια ιδιότυπη τελετή όπου ξαπλώνουν σε ένα φέρετρο κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ ένα σεντόνι τους σκεπάζει καθώς οι μοναχοί ψάλλουν.

Ο ναός Wat Bangna Nai στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης προσελκύει περισσότερους από 100 ανθρώπους την ημέρα οι οποίοι επιλέγουν να πάρουν μέρος στην τελετή με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν την τύχη τους ή θα κάνουν μία νέα αρχή.

Η αυξημένη πίεση της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει μεγαλώσει για πολλούς τη σημασία του συγκεκριμένου τελετουργικού.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι άγχωμένος αυτές τις μέρες, επειδή έχει μειωθεί το εισόδημά μου εξαιτίας της πανδημίας και είμαι βέβαιος ότι όλοι εδώ αισθάνονται το ίδιο», δήλωσε ο Νουτσάρανγκ Σίχαρντ, ένας 52χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων, ο οποίος έλαβε μέρος στην τελετή.

Οι συμμετέχοντες πληρώνουν 100 μπατ (3,30 δολάρια) για τα λουλούδια, τα κεριά και τα ρούχα που αποτελούν μέρος της τελετής.

Ακολουθούν τις οδηγίες των μοναχών και, αφού προσευχηθούν, ξαπλώνουν σε ένα φέρετρο με τα κεφάλια τους στραμμένα προς τα δυτικά -όπως θάβονται οι νεκροί, πριν αλλάξουν πλευρά για να συμβολίσουν την αναγέννηση.

«Ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα, ξαναζωντάνεψα και έγινα νέος άνθρωπος», δήλωσε ο Νουτσάρανγκ.

Μία 23χρονη, η Τσονλαθίτ Νιμιμενγουέι, είπε ότι συμμετείχε στην τελετή επειδή μια μάντισσα της είπε ότι η ζωή της ήταν σε κίνδυνο.

«Με έκανε να νιώσω άγχος. Γι 'αυτό είμαι εδώ σήμερα γιατί θέλω να αισθανθώ καλύτερα».

Πολλοί ναοί στην Ταϊλάνδη πραγματοποιούν παρόμοιες τελετές και ο Πράκρου Πραπάθ Βαρανουκίτζ, ένας μοναχός που πραγματοποιεί αυτήν την τελετή, είπε ότι ενώ έχει ασκηθεί κριτική στην τελετή, θεωρεί σημαντικό να συλλογιστεί κάποιος τον θάνατο.

«Υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι μια μέρα θα πεθάνουμε, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Πράκρου.