Αρχαία ελληνική επιγραφή 1.500 ετών, «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία», εντοπίστηκε στο Ισραήλ. Η φράση που χρησιμοποιούνταν από τους χριστιανούς για να ξορκίζει τα κακά πνεύματα και να κρατά μακριά, όπως πίστευαν, το κακό μάτι (βασκανία), μια δεισιδαιμονία Ελλήνων και Ρωμαίων, βρέθηκε πάνω από την πόρτα μιας κάποτε μεγαλοπρεπούς εκκλησίας με περίτεχνα ψηφιδωτά πλακάκια με γεωμετρικά σχέδια, που χτίστηκε στο Ισραήλ πριν από 1.500 χρόνια. Τη σκαλισμένη πάνω σε πέτρα επιγραφή εντόπισε ομάδα αρχαιολόγων σε ανασκαφή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας στα ερείπια μιας μεγαλοπρεπούς άλλοτε βυζαντινής εκκλησίας, χτισμένης πιθανότατα κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Η εκκλησία ήρθε στο φως κατά τις υποχρεωτικές ανασκαφές για να περάσει ο νέος δρόμος για την κοιλάδα Τζέζρεελ ανάμεσα στις σύγχρονες πόλεις Αφούλα και Μπέιτ Σίαν.

Ο δρ Γουάλιντ Άτρας της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό Ετ-Ταϊγίμπα και έρχεται να προστεθεί στα άλλα ευρήματα που πιστοποιούν τις δραστηριότητες των χριστιανών στην περιοχή». Η ομάδα είναι σίγουρη πως η επιγραφή προέρχεται από εκκλησία και όχι από κάποιο μοναστήρι αφού, όπως διευκρινίζει η αρχαιολόγος Γιαρντένα Αλεξάντερ, ήταν οι εκκλησίες που ευλογούσαν τους πιστούς στην είσοδό τους και όχι τα μοναστήρια.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι είναι σχεδόν σίγουροι πως η ενεπίγραφη πέτρα ήταν ένα «ανακυκλωμένο» αντικείμενο που μετακινήθηκε από μια άλλη τοποθεσία στην εκκλησία που εντοπίστηκε. Ο Χριστιανισμός έγινε κυρίαρχη θρησκεία στο Ισραήλ κατά τη βυζαντινή εποχή μετά την κατοχή της χώρας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η κυριαρχία του Χριστιανισμού είχε ως αποτέλεσμα να χτιστούν πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια σε ολόκληρο την εβραϊκή επικράτεια.

 

Πηγή εφημερίδα