Μηχάνημα «αυτόματης πώλησης» που διανέμει τεστ κοροναϊού και αποθηκεύει τα δείγματα τοποθετήθηκε σε νοσοκομείο της Λετονίας, με τη χώρα της Βαλτικής να στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πολς Στράντις, στη Ρίγα, είναι το πρώτο από τους 100 «αυτόματους πωλητές» που έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν, εξηγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που δημιούργησε το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, διανέμει τεστ επιχρίσματος PRC. Ένας τεχνικός συλλέγει τα ολοκληρωμένα κιτ μία φορά την ημέρα και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών, δηλώνει ο Ντίτζις Γκαβάρς, του εργαστηρίου E. Gulbja.

«Η συσκευή αφαιρεί το φόρτο εργασίας από δύο έως πέντε εργαζόμενους προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις, ενώ απομακρύνει κάθε κίνδυνο μόλυνσης» υποστηρίζει.

Όπως αναφέρει, η τιμή του τεστ ανέρχεται στα 53 ευρώ.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να δώσει δείγμα από το σάλιο του, το οποίο μπαίνει σε ένα ειδικό βαζάκι. Εν συνεχεία, κλείνει με το καπάκι και αυτό είναι όλο» λέει ο γιατρός Ντένις Λουγκάλις.